BiH
204

Ivanić na Božićnom prijemu: Svi građani BiH su vrijedni, pokušajmo učiniti sve da bude manje sukoba

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizovao je u Sarajevu prijem u povodu pravoslavnog Božić na kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, diplomatskog i kulturnog života.

Ivanić je rekao da je siguran da se može graditi zajedničko povjerenje i činiti BiH boljom, a da je to moguće ako političari ne budu lagali jedni druge ili narode u BiH. On je svim građanima BiH poručio da su svi vrijedni, da vole svoje prijatelje i poznanike te da su to vrijednosti našeg društva.

"Božić je dan kada obilјežavamo jedan od najradosnijih događaja-dan rođenja Kristovog. Božić je blagdan lјubavi, mira i porodice, ali iako kršćanski blagdan, Božić nosi sa sobom lјudske vrijednosti koje su zajedničke svim lјudima i svim vjerama. Poruke mira i tolerancije dobijaju na značaju danas kada živimo u vremenu u kome mnoge suštinske vrijednosti čovječanstva kao da su prestale da postoje", rekao je Ivanić.

Istakao je da zajedništvo, mir i lјubav kao vrijednosti koje donosi Božić posebno su značajne u Bosni i Hercegovini.

"Historija, a posebno novija, naučila nas je šta se događa kada nestane ovih vrijednosti, a zavladaju mržnja i razdor i nastupi rat. U tim prilikama stradaju samo obični lјudi i njihova patnja biva ogromna. Zbog toga pokušajmo učiniti sve, svako sa svoje strane, da bude manje sukoba i svađa, a više tolerancije i dogovora", kazao je Ivanić.

Dodao je da je uvjeren sam da to nije toliko teško i da, kad hoćemo, mi to i možemo.

"Svim Srbima u Republici Srpskoj, FBiH, našoj braći u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i dijaspori, kao i ostalim pravoslavcima u BiH i širom svijeta, želim da predstojeće božićne blagdane provedu sa svojim najmilijima u dobrom raspoloženju", kazao je Ivanić.