BiH
0

Ivanić: Mora postojati policija RS-a

FENA
Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je danas da se reforma policije u BiH ne smije svesti samo na ukidanje policije RS-a u toj reformi.

Za PDP je neprihvatljivo ukidanje policije RS-a i njenih nadležnosti unutar RS-a, bez obzira na određene komentare, kazao je Ivanić.

On je ocijenio u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a, koja razmatra dosadašnji tok reforme policije, da u većini centraliziranih zemalja u svijetu postoiji policija na nivou entiteta, kantona, ili već nekih drugih modela organiziranja.

“Za nas je neprihvatljiva reforma u kojoj se ukida policija RS-a, a sve drugo je moguće dogovarati”, naveo je Ivanić i dao da postoji mnogo prostora za dogovor, kao i da je evropski komesar za proširenje Olli Rehn rekao da postoji više modela za reformu policije, dok se uvijek u BiH preferirao princip “uzmi ili ostavi”.

On je naveo da su nas "predstavnici bošnjačkih stranaka doveli u ovu situaciju zbog zahtjeva da se ukine policija RS-a, iako znaju da to neće biti prihvaćeno u RS-u".

Ivanić je apelirao da mora postojati minimum interesa, da je za RS to da mora ostati entitetska policija, a da postoji spektar rješanja.

Kako je naveo, treba izaći iz zahtjeva kojima se u reformi policije ulazi i u ustavne reforme i promjene Ustava BiH.

“Nema definitivnog modela i rješenja, a predstavnici međunarodne zajednice su istakli da domaći političari treba da se dogovore", naglasio je lider PDP-a.