{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: Loša poruka za BiH ukoliko vladajuće stranke odbiju reformu policije

F
17.3.2008. u 18:49
0
0
Ivanić: Loša poruka za BiH ukoliko vladajuće stranke odbiju reformu policije
0
Ivanić: Loša poruka za BiH ukoliko vladajuće stranke odbiju reformu policije
Lider PDP-a Mladen Ivanić ocijenio je večeras u Narodnoj skupštini RS-a da treba podržati reformu policije u skladu sa Mostarskom deklaracijom, jer će biti veoma loša poruka za BiH ako dio vladaćih stranaka koje su prihvatile tu deklaraciju bude glasao protiv ove refome.
Ivanić je posebno pozvao SDA da podrži pripremljene zakone o reformi, jer će u suprotnom BiH dobiti teže uvjete koja mora ispuniti kako bi se priključila EU.

„Usvajanjem ovih zakona sigurno bi se stavila tačka, bar jedno vrijeme, na priču o refomi policije i BiH bi ušla u mirnije političke vode“, ocijenio je lider PDP-a navodeći da bi naša zemlja potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i time poslala pozitivnu poruku o ovom prostoru.

Ukoliko bi, posebno, partije iz vladajuće većine srušile policijsku refomu, smatra Ivanić, desilo bi se po drugi put da BiH ulazi u negativan trend i došlo bi do daljeg zaoštravanja političkih prilika i „ponovo za to ne bi bile krive stranke iz RS-a“.

Kazao je i da u Mostarskoj deklaraciji navodi da će struktura lokalnih policijskih snaga odgovarati ustavnoj strukturi zemlje, te da do ustavnih promjena sigurno neće doći u ovoj, već će se o tome razgovarati narednih godina.

Ivanić se, u svom obraćanju Skupštini RS-a, osvrnuo i na sve što je prethodilo razgovorima o reformi policije u BiH, ponovivši stav da su određeni raniji međunarodni predstavnici tu reformu vidjeli jedino kroz ukidanje policije RS-a.

„Mislim da se u međuvremenu shvatilo da kod RS-a postoji čvrst stav da se ta refoma ne može svesti samo na ukidanje policije RS-a“, kazao je Ivanić dodajući da je nakon toga uslijedio kompromisni dogovor u Mostaru kroz donošenje deklaracije.

On je naveo i da pripremljenim zakonima o reformi policije, RS nije izgubila svoj dio nadležnosti koje je imala oko reforme policije.

Prije Ivanića Skupštini se obratio i lider SNSD-a Milorad Dodik koji je pozvao Parlament da da podršku usvajanju zakona o reformi policije, jer se oni odnose na nivo BiH i ne zadiru u entitetske policijske strukture.

U toku je poslanička raprva o reformi policije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: