BiH
0

Ivanić kandidat za predsjednika RS-a i pored podignute optužnice

FENA
Kandidat Partije demokratskog progresa RS-a na prijevremenim predsjedničkim izborima u RS-u bit će predsjednik stranke Mladen Ivanić. Ivanić je izjavio kako je uvjeren u svoju nevinost, a da zbog inata nije htio odustati.

Ivanić je na pres-konferenciji kazao da je prihvatio kandidaturu i pored podignute optužnice Tužilaštva BiH zbog sumnje da je s još 12 osoba umiješan u zloupotrebe u "Srpskim šumama", jer je uvjeren u svoju nevinost, ali i "zbog inata nije želio da odustane".

On ističe da je procijenjeno da je RS-u na predsjedničkoj funkciji potrebna ličnost s političkim znanjem i iskustvom te da stoga i prihvata kandidatoru.

Govoreći o optužnici, Ivanić je rekao da je ne može prihvatiti, a posebno ne dio koji govori "o zločinačkoj organizaciji", navodeći da tužilac nema nijednog dokaza za takvu formulaciju.

"Mislim da će se to vrlo brzo pokazati, te da je ona bila napravljena samo da se Sud BiH proglasi nadležnim", kazao je lider PDP-a i dodao da ne može prihvatiti ni dio optužnice da je učestvovao u podmićivanju tužioca jer postoji dokaz da je njemu i glavnom tužiocu dvadesetak dana nakon "tobožnjeg" podmićivanja dostavio zahtjev da se ispita uloga tog tužioca.

Ako je neko nekoga podmitio, zašto bi, tvrdi Ivanić, tražio da se protiv te osobe podigne istraga u cijelom ovom slučaju.