EU integracije
21

Ivanić: Još nismo počeli ni pripremati zajedničke odgovore BiH iz Upitnika EU

Piše: E. S. H.
Mladen Ivanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon sastanka o evropskim integracijama i odgovaranju na Upitnik Evropske komisije član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je kazao da je najveći problem što se nije ni počelo raditi na pripremi zajedničkih odgovora iz Upitnika EU, tačnije na pitanja koja moraju odgovoriti institucije BiH.

Ivanić je kazao da je svaki nivo vlasti pripremio svoje odgovore, ali da se još nije ušlo u pripremu zajedničkih odgovora.

"Drago mi je da smo održali sastanak, na nekim odgovorima se nije ni počelo raditi. Mislim da je sastanak bio koristan i jedino mehanizam koordinacije ovo može riješiti. Nadam se da će se početi pripremati zajednički odgovori institucija BiH. Mislim da smo izgubili puno vremena jer nismo dovoljno komunicirali. Trebamo se češće sastajati i više razgovarati. Samo na taj način se ovo može riješiti. Svako nosi svoj dio odgovornosti", kazao je Mladen Ivanić.

Naglašen je i problem u vezi s prevođenjem odgovora iz Upitnika. Na dva javna poziva Vijeća ministara BiH u vezi s prevođenjem odgovora bh. vlasti na Upitnik Evropske komisije na engleski jezik nije se prijavila nijedna zainteresovana agencija, zbog čega će naša zemlja biti prinuđena koristiti usluge prevodilaca iz susjedne Hrvatske.

"Vijeće ministara je nadležno za prijevode, 24.000 stranica treba prevesti. Za to treba firma koja ima 60 prevodilaca, a takve firme nema. Vjerovatno ćemo nekako odgovoriti na pitanja iz Upitnika. Kada se riješe tehnička pitanja, vjerujem da će se i na ta neka pitanja nekako odgovoriti. Odgovori će ići na mehanizam koordinacije, pa na viši nivo, pa na još viši i na kraju na kolegije premijera", zaključio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.