BiH
0

Ivanić i Crnadak: Položaj Srba u FBiH mora se poboljšati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak posjetili su danas Srpsko prosvjetno-kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" u Sarajevu gdje je upriličen sastanak s predstavnicima srpskih udruženja.

Ivanić i Crnadak poručili su da ključnu odgovornost za poziciju Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine snose vlasti u tom entitetu te je izraženo očekivanje da će se na konkretan način s riječi o multietničnosti preći na djela.

Član Predsjedništva BiH ocijenio je da postoji diskriminacija prema Srbima iz Federacije BiH te je mišljenja da nedostaje komunikacije političara i predstavnika udruženja koja okupljaju Srbe kako bi se njihovi problemi počeli rješavati.

"Poput stvaranja elementarnih uvjeta za rad do rješavanja problema zapošljavanja mladih, pronalaska posla i svega onog što čini svakodnevni život", naglasio je Ivanić.

Najavio je da će u narednim danima s međunarodnim predstavnicima obići Glamoč, Grahovo i Drvar što su općine, kaže Ivanić, potpuno zaboravljene gdje ljudi žive u teškim uvjetima.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak također je naglasio da će doprinijeti unapređenju života Srba u Sarajevu te je izrazio nezadovoljstvo odnosom vlasti Republike Srpske prema Srbima u Federaciji, apelirajući da je to neophodno promjeniti u narednom periodu.

"Apeliram da položaj Srba u FBiH treba biti predmet interesiranja svih nas koji dolazimo iz Republike Srpske bez obzira da li obavljamo funkcije u Sarajevu ili Banjoj Luci", dodao je Crnadak.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Sarajevo Savo Vlaški zahvalio je na posjeti ističući da je u otvorenom pismu od oktobra mjeseca podvukao probleme s kojima se Srbi u Sarajevu susreću, dodajući da već postoje obećanja da će se njihovi problemi početi rješavati.

Napomenuo je da će SPKD "Prosvjeta" insistirati da se sva pitanja iz pisma riješe, a prioritet bi bilo uklanjanje ploče na Vijećnici koja, kako je istaknuo, vrijeđa sve Srbe.

Najavio je da će za rješavanje pitanja imovine SPKD "Prosvjeta" biti angažiran tim advokata koji će ozbiljnije poraditi na povratku imovine s obzirom na to da je 15 objekata u gradu u vlasništvu ovog društva.

SPKD "Prosvjeta" uputilo je na političke i međunarodne adrese otvoreno pismo u kojem su između ostaloga ukazali na to da su prema posljednjem popisu Srbi u Federaciji svedeni gotovo na statističku grešku jer čine 2,5 posto stanovništva.