{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: Deklaracije učesnica Berlinskog procesa uz uvažavanje sugestija iz RS-a

F
12.7.2018. u 16:39
7
28
Ivanić: Deklaracije učesnica Berlinskog procesa uz uvažavanje sugestija iz RS-a
7
Ivanić: Deklaracije učesnica Berlinskog procesa uz uvažavanje sugestija iz RS-a
Mladen Ivanić (Foto: H. M./Klix.ba)
Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladena Ivanića do posljednjeg dana nije dao saglasnost za potpisivanje teksta zajedničkih deklaracija zemalja učesnica Berlinskog procesa, sve dok nisu uvažene sugestije nadležnih institucija Republike Srpske saopćeno je iz tog kabineta.
Kroz Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine data je, navodi se, saglasnost za potpisivanje Deklaracije o nestalim licima, ali ne i za pristupanje Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih osoba i sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

"Okvirnom planu, kako je navedeno u Odluci, ne može se pristupiti sve dok ne bude provedena kompletna procedura u BiH, u skladu sa Zakonom o nestalim licima i ustavnopravnim nadležnostima, nakon konsultacija sa svim relevantnim institucijama u BiH, što naravno uključuje i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Time su u potpunosti ispoštovane sugestije nadležnih institucija RS", navodi se.

U saopćenju iz Ivanićevog kabineta također se navodi da je u Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Napominju da je Kabinet člana Predsjedništva BiH iz RS-a u vezi s definisanjem konačnog teksta te deklaracije, ali i ostalim tekstovima, sve vrijeme sarađivao i sa stručnim timom Republike Srbije, koja je takođe podržala tu deklaraciju.

"Kad je riječ o Izjavi iz oblasti borbe protiv korupcije, u potpunosti je izmijenjena na način da budu ispoštovane sve sugestije Vlade RS. S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivoj temi svako, pa i najmanje pogrešno tumačenje može napravitu štetu samo Republici Srpskoj. Površnost i zloupotreba, čak i najosjetljivijih tema u svrhu predizborne kampanje prešla je svaku mjeru", saopćeno je iz Ivanićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: