Politička kriza
73

Ivanić: Čovićev pokušaj da se održi sastanak je logičan, bio sam spreman da se odazovem

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u izjavi za Fenu izrazio bojazan da BiH ulazi u još ozbiljniju krizu te misli da Predsjedništvo BiH ima obavezu da i dalje čini sve da se sadašnja situacija pokuša da promijeni.

Ivanić je podsjetio da se BiH dugo nalazi u političkoj krizi te da postoji ozbiljan zastoj na evropskom putu.

U tom smislu, po njemu je bio Čovićev logičan pokušaj i politički korektan da se organizuje sastanak ljudi koji imaju značajnu ulogu u rješavanju tih pitanja.

"Bio sam spreman da se na sastanak odazovem. Ali, nakon što su neki otkazali učešće na ovim razgovorima, bilo je besmisleno da se sastanak održi", rekao je Ivanić.

Problem je, smatra, nepovjerenje unutar Bošnjaka i Hrvata unutar Federacije BiH i unutar bošnjačkog političkog tijela.

"Nažalost, pokazalo se ono što sam govorio još prije godinu dana – da će ključni problem biti nepovjerenje koje postoji između hrvatskih i bošnjačkih političkih lidera s jedne strane, ali i s druge sada sve vidljivije potpuno nepovjerenje unutar bošnjačkih predstavnika vlasti", rekao je Ivanić.

Nakon što je propao pokušaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da danas u Mostaru organizuje sastanak političkih lidera, Ivanić je rekao da je evidentno da su kratkoročni politički razlozi uslovili da jedan broj učesnika, koji su danas na prvi sastanak bili pozvani, nije mogao da dođe.

Stoga ukazuje da poslije tog pozitivnog pokušaja, koji je trebalo da dovede do promjene političkog ambijenta, BiH ulazi u još dublju političku krizu.

"Zbog svega što se događa, kao i činjenice da BiH nije dio transportne zajednice, da se kasni u pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije, da EU i dalje traži zakon o akcizama, bojim se da će BiH uz sve postati žrtva unutrašnjih borbi političkih lidera", ,rekao je.

Naglasio je da Predsjedništvo BiH ima obavezu da i dalje čini sve da se sadašnja situacija pokuša da promijeni.

"Moja sugestija će biti da Predsjedništvo BiH, ako treba, pojedinačno razgovara sa svim ključnim liderima političkih partija i da oni daju svoj doprinos da se stvari promijene. Ko će drugi, ako nećemo mi. Ko će drugi stvoriti uslove da se stvari preokrenu, jer će u protivnom najgore biti građanima", ukazao je član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić za Fenu.