|

Ivanić: Bošnjački predstavnici ugrožavaju normalno funkcionisanje BiH

Ivanić: Bošnjački predstavnici ugrožavaju normalno funkcionisanje BiH
194
F
FENA
15.2.2017. u 18:01
196
komentara
194

dijeljenja
Ivanić: Bošnjački predstavnici ugrožavaju normalno funkcionisanje BiH Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavaći Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je večeras medijima da je u zgradi Predsjedništva BiH održan redovan konsultativni sastanak predstavnika Saveza za promjene na kojem je osnovna tema bila (ne)podnošenje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.
Ivanić je potvrdio da su učesnici sastanka zabrinuti zbog "ugrožavanja Ustava BiH", ponovivši da odluku o tome mogu donositi samo bh. institucije, a nikako paralelne.

"Paralelne institucije koje pripadaju samo jednom narodu ugrožavaju stabilnost BiH. Zato pozivamo najprije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ali i sve druge da shvate da Ustav BiH kaže da odluku uime BiH mogu donositi samo njene institucije a u ovom slučaju samo Predsjedništvo BiH", istakao je Ivanić.

Izrazio je očekivanje da će se predstavnici bošnjačkih političkih stranaka vratiti u "institucionalno djelovanje" te da neće ugrožavati djelovanje BiH i njenih institucija.

Upozorio je da ukoliko se ne bude djelovalo institucionalno, predstavnici srpskog naroda naći će načina kako odgovoriti na to.

"Bošnjački predstavnici ugrožavaju normalno funkcioniranje BiH", zaključio je Ivanić.

Novinarima se nakon sastanka obratio i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić koji je ponovio da predstavnici Saveza za promjene u tom domu neće učestvovati u radu za sutra zakazane sjednice tog doma, dodajući da bošnjačke stranke nisu prihvatile njegov prijedlog za odgađanje sjednice.

Bosić je također izrazio uvjerenje da će predsjedavajući Ivanić naći načina da zakaže sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj će biti razmatrano pitanje da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.
Prijavi grešku


Komentari (196)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...