{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: BiH nespremna za potpisivanje sporazuma s EU

F
16.6.2008. u 12:32
0
0
Ivanić: BiH nespremna za potpisivanje sporazuma s EU
0
Ivanić: BiH nespremna za potpisivanje sporazuma s EU
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider Partije demokratskog progresa (PDP) RS-a Mladen Ivanić ocijenio je da se BiH nije dobro pripremila za krupan izazov poput potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kao i za ukidanje carina na poljoprivredne proizovde.
“Potpisivanje Sporazuma ne bi trebalo biti politički problematično, ali odrazit će se na život pojedinih kategorija stanovništva”, rekao je Ivanić.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci upozorio da će Sporazum biti vrlo veliki udar na obično poljoprivredno domaćinstvo u BiH.

“Subvencije u EU su ogromne, a naša poljoprivreda je usitnjena i bez adekvatnih subvencija”, upozorio je Ivanić precizirajući da je najteži period pridruživanja EU upravo ovaj u kojem nema velikih fondova i finansijske podrške, a moraju se napraviti ozbiljne reforme na otvaranju tržišta.

On smatra i da će potpisivanje Sporazuma s EU preusmjeriti politički život u RS-u na praktične, manje ideološki problematične teme.

I pored toga, naveo je, očekuje se da bi BiH mogla veoma brzo aplicirati kao kandidat za priključenje EU.

“Nadam se samo da negativni trendovi u EU, poput referenduma u Irskoj, neće BiH zaustaviti na tom putu”, dodao je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: