BiH
180

Ivanić: Ako Ustavni sud odbije naš prigovor očekujem neviđeno pogoršanje prilika

Piše: I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Banjoj Luci su se sastali Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, i Dragan Čavić, lider Narodne demokratske partije, a pored nekoliko tema najviše pažnje privukao je razgovor o nadolazećem referendumu u RS-u.

Podsjećamo, za subotu je najavljeno izjašnjavanje Ustavnog suda BiH o Odluci suda kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske o 9. januaru kao Danu RS.

Čekamo da vidimo šta će Ustavni sud BiH uraditi. Jedna od opcija jeste da se prigovor Narodne skupštine RS uzme u razmatranje i ona bi doprinijela smirivanju prilika, a druga je da se odbija zahtjev NSRS i da se donese privremena mjera. Drugi scenarij bi bio izuzetno rizičan i išao bi na neviđeno pogoršavanje prilika i nadam se da će Ustavni sud donijeti razumnu odluku“, rekao je Ivanić.

Od je dodao da partije Saveza za promjene ostaju pri stavu da podržavaju referendum 25. septembra.

"Nadam se da će se nakon toga postići rješenje koje će omogućiti da 9. januar ostane praznik i da ga Srbi ili građani RS slave jer je to pitanje elementarnog nacionalnog ponosa. Oni koji su to sve pokrenuli, a mislim na Bakira Izetbegovića, izazvali su najnegativnije moguće događaje. Naravno da sada imate tenzije i strah kod jednog dijela građana. Neće biti nikakvog rata, situacija će biti stabilna, ali ona podrazumijeva i odgovorne političke ličnosti", zaključio je Ivanić.

Dragan Čavić je pozvao sve aktere na političkoj sceni BiH da se suzdrže od suvišnih kvalifikacija, a na Ustavni sud je apelovao da donese odluku koja će biti pravno, a ne politički utemeljena i motivisana.

"Želim da niko 25. septembar ne smatra danom kada će biti RS-a ili BiH – bit će i jednog i drugog!", kazao je Čavić.

Također, Čavić je pozvao predsjednika RS-a koji će se uskoro sastati sa predsjednikom Rusije, da čelnika te države uvjeri u odustajanje od reprogramiranog povratka duga od 130 miliona KM vezanih za rafineriju Bosanski Brod.

"Vjerujem da Dodik može uvjeriti Putina da Zarubežnjeft u narednih mjesec dana izvrši uplatu u budžet RS-a od 130 miliona KM", rekao je Čavić.