|

Ivancov šest dana nakon Kongresa: Inicijativa SDA može imati ozbiljne posljedice

Ivancov šest dana nakon Kongresa: Inicijativa SDA može imati ozbiljne posljedice
2
S
SRNA
20.9.2019. u 10:12
70
komentara
2

dijeljenja
Ivancov šest dana nakon Kongresa: Inicijativa SDA može imati ozbiljne posljedice Foto: D. Ć./Klix.ba
Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ocijenio je da su inicijative SDA koje predviđaju reformu Ustava suprotne osnovnim principima Dejtona i opasne jer mogu izazvati rušenje sistema etničke ravnoteže u BiH, što može imati "vrlo ozbiljne posljedice". Ivancov je i sam prisustvovao Kongresu SDA koji je održan 14. septembra.
"Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju ovo prijetnjom svom položaju u zemlji", rekao je Ivancov za Glas Srpske, komentarišući deklaraciju SDA.

On je poručio da je potrebno jačati međuetničko povjerenje u BiH, a ne stvarati nove tenzije.

Komentarišući reagovanje OHR-a na deklaraciju SDA, Ivancov je rekao da misli da bi njihov komentar trebalo da sadrži konkretnu ocjenu usklađenosti ustavnih inicijativa sa odredbama i principima mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

"Nažalost, to se nije dogodilo. OHR je na početku odlučio da se samo ograniči citiranjem pojedinih dokumenata u ime Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ bez pozivanja na bilo koga, a, zatim, je akcentovao temu teritorijalnog integriteta BiH. Ne podržavam takav pristup", naglasio je Ivancov.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Ivancov je naveo da je prilično pesimističan jer već godinu dana nije formirano Vijeće ministara, ni Vlada Federacije BiH, te zabrinut zbog vidljivog pada međuetničkog povjerenja, sposobnosti da se dogovaraju o pitanjima od uzajamnog interesa.

"Nažalost, ova tema je postala talac vještačkih problema. Izgleda da su neke unutrašnje i spoljne snage jednostavno zainteresovane za održavanje trenutnog status kvo, njima odgovara trenutni sastav Vijeća ministara, te novu konfiguraciju smatraju neugodnom. Odavde se pojavljuju i vještački uslovi, ali nije pitanje u njima", naveo je on.

Prema njegovim riječima, situacija sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP) faktički je dovela dijalog između političkih strana u ćorsokak.

"Od početka smo pozivali strane da se fokusiraju na agendu koja ih ujedinjava, a da principijelna razmimoilaženja u vezi sa pitanjima, poput ANP ostanu budućim institucijama koja bi njih razmatrala u okviru postojećih procedura u skladu sa pravnim propisima BiH i njenim međunarodnim obavezama", podsjetio je ruski ambasador.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...