O federalnoj koaliciji
182

Politička analitičarka Ivana Marić: Prvi put imamo pravu vladu, ministar iz HDZ-a sjedi pored premijera, a ne pored Čovića

S. H.
Ivana Marić
Ivana Marić
U Mostaru je jučer održan sastanak čelnika HDZ-a Dragana Čovića i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića na kojem je dogovoren sastanak o izbornom zakonu, što je inspirisalo političku analitičarku Ivanu Marić da nahvali aktuelnu vladu.
U svom statusu Marić kaže da je jedan od značajnijih uspjeha aktuelne vlasti u FBiH, koju čine Trojka i HDZ to što prvi put, umjesto ranijeg skupa međusobno nepovezanih ministara, imamo pravu Vladu, koja odluke donosi jednoglasno, bez preglasavanja i međusobnih opstrukcija i blokada.

"Tek sad postaje jasno koliko je destruktivna bila huškačka politika SDA i DF-a, jer bez njih i HDZ postade konstruktivna stranka. Ovo je postalo moguće zato što predstavnici stranaka Trojke političke poene ne skupljaju širenjem straha i mržnje prema drugim narodima, već pokušavaju naći zajednički jezik kako bi svi građani žvijeli bolje, a ne samo političari i njihova 'nadarena' i nadasve 'sposobna' djeca, supružnici, kumovi i prijatelji", kaže Marić.

Dalje tvrdi da je začuđujuće kako su Čović i HDZ "spustili lopticu" te da više s njihove strane ne dolaze otrovne strelice kao što je bio slučaj dok su bili u koaliciji sa Izetbegovićem i Komšićem.

"Sjetimo se samo otkazanih sastanaka, nepojedenih bureka i drugih omalovažavanja s jedne i druge strane. Ovakvom, mirnodopskom politikom Trojka otvara prostor za jačanje drugih hrvatskih stranaka, jer Čoviću oduzima glavni izborni adut, da svi Hrvati moraju da se drže zajedno protiv onih koji im biraju predstavnike. Nadam se da će HDZ 1990, Hrvatski Pomak, Ramska narodna stranka i druge manje stranke iskoristiti ovu priliku. Dokaz sloge u Vladi FBiH je i to što Toni Kraljević, HDZ-ov ministar sjedi pored Premijera, a ne pored predsjednika stranke", zaključila je Marić.