Izborni mamci
134

Ivana Marić: Izetbegovićevo izbjegavanje da bude na nekoj listi je kukavički potez

Piše: S.H.
Ivana Marić
Ivana Marić
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je jedini predsjednik neke političke stranke koji se ne nalazi ni na jednoj listi za predstojeće Opće izbore. O tom potezu ili Izetbegovićevoj taktici, ali i nekim drugim političkim predizbornim "mamcima" razgovarali smo s političkom analitičarkom Ivanom Marić.

Bakir Izetbegović je aktuelni predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, ali se nije kandidirao ni za jednu pozicju na predstojećim izborima, što ga izdvaja od svih drugih kolega, predsjednika stranaka, koji su uglavnom nosioci listi ili kandidati za Predsjedništvo.

Analitičarka Ivana Marić smatra da se takav Izetbegovićev potez može posmatrati kao vid straha od reakcije građana na izborima 7. oktobra. Međutim, Marić smatra da Izetbegović čeka izborne rezultate te planira svoju poziciju u Domu naroda Parlamenta BiH, gdje može biti izabran na osnovu delegiranja iz Doma naroda FBiH, bez obzira na to što nije na listama.

Izetbegović vs Zvizdić

"Izetbegović nije na listama čisto zbog izbornog sistema. Iz KS u državni parlament se biraju četiri delegata i to otprilike iz četiri stranke. Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović su iz iste izborne jedinice. Dakle, jedan bi bio prvi, a pošto žena mora biti na drugom mjestu na listi, jedan od njih vjerovatno ne bi prošao nikako. Takav Izetbegovićev potez je kukavički, jer se od predsjednika stranke očekuje da bude kandidat za neku funkciju. To može značiti da se Izetbegović boji birača i da se boji izaći na test", kazala je Marić.

Ona smatra da su izbori prilika gdje su se Zvizdić i Izetbegović direktno mogli suočiti, da se kandidovanjem za državni Parlament vidi ko je jači i u stranci i ko bolje kotira kod građana, ali da su odlučili da izbjegnu direktan okršaj.

Dom naroda Parlamenta BiH je bio sigurno utočište i na prošlim izborima za mnoge druge koji su izgubili u svojim izbornim utrkama. Tako su u Domu naroda završili Fahrudin Radončić i Martin Raguž, iako su izgubili u utrci za člana Predsjedništva, ali i Ognjen Tadić koji je izgubio u utrci za predsjednika RS.

Načelnici i gradonačelnici kao izborni mamci

Na listama za kantonalne skupštine i Parlament FBiH nalazi se i veći broj aktuelnih načelnika i gradonačelnika. Njima su propisi Centralne izborne komisije (CIK) ostavili mogućnost izbora da, ukoliko budu izabrani na izborima, mogu birati da li će zadržati poziciju načelnika/gradonačelnika ili će prihvatiti zastupnički mandat.

Naša sagovornica smatra da i u tom segmentu postoje zloupotrebe i propusti te da mnoge političke stranke koriste utjecaj svojih načelnika da ih postave za nosioca liste, kako bi privukli što veći broj glasova, a da ta osoba na kraju ne prihvati poziciju na koju je izabrana.

To strankama koristi, jer neprihvatanjem zastupničkog mandata određena stranka automatski dobija mjesto više u skupštini i parlamentu. Posebna je tema koliko je fer ili ne to što određeni načelnici koriste aktuelnu funkciju za promociju sebe i stranke ukoliko su kandidovani na nekoj listi.

"Mnogo je ugodnije obnašati funkciju naprimjer načelnika, jer tu imate mnogo veće ovlasti i te se funkcije ne napuštaju tako lako. Kandidiranje aktuelnih načelnika na neke funkcije i opcija da oni nakon izbora mogu birati šta će prihvatiti, je očigledni mamac na glasove građana. Centralna izborna komisija bi to morala razmotriti i ustanoviti da svi koji obnašaju načelničku ili sličnu funkciju moraju prije kandidature podnijeti ostavku. Sada je to prepušteno samim kandidatima da biraju, kao fer opcija", kazala je Marić.

Rijetki primjer

Jedini primjer kada je neko podnio ostavku prije kandidature na izborima je Željko Josić iz HDZ-a 1990. On je podnio ostavku na mjesto načelnika Općine Domaljevac prije nego što se kandidirao za Parlament FBiH.

Na predstojećim izborima imamo slučaj da je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, treći na listi A-SDA za Skupštinu USK, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, prvi na listi Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Skupštinu KS, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, prvi na listi Nezavisnog bloka iz ZDK za Federalni parlament.

Na listi su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i to kao nosilac liste Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Skupštinu BPK, zatim Semir Efendić, načelnik sarajevske Općine Novi Grad je nosilac liste za Skupštinu KS, Nermin Ogrešević, načelnik Cazina, prvi je na listi A-SDA za Skupštinu USK, Obren Petrović, načelnik Doboja, prvi na listi SDS-a iz izborne jednice 2b za NSRS i drugi.