BiH
0

Ivan Supek - čovjek institucija

FENA
Povodom smrti akademika Ivana Supeka, članovi Predsjedništva Internacionalne lige humanista (ILH) ističu da je Supek, nepokolebljivi borac za razoružanje i mir u svijetu, ljudska prava i dostojanstvo čovjeka, idejni pokretač i osnivač ovog međunarodnog pokreta za mir i svjetsko jedinstvo.

Supek se nesebično zalagao za uspostavu mira u BiH i očuvanje njenog suvereniteta u međunarodno priznatim granicama. Ostao je do kraja života veliki prijatelj BiH, zbog čega je na Četvrtom kongresu predložio da sjedište misije Ineternacionalne lige humanista bude u Sarajevu.

"Umro je čovjek-institucija, čovjek istine i pravde. Od 1941. godine, kada je kao mladi doktorant izašao iz istražnog zatvora Gestapoa (Leipzig), do smrti je ostao nepokolebljivi borac za mir. Poslije Drugog svjetskog rata pridružio se mnogim svjetskim pokretima za mir i dokinuće nuklearnog oružja. Sudjelovao je na mnogim konferencijama s kojih je uputio mnoge apele, uvijek podržavajući načela općega i potpunog razoružanja pod okriljem UN-a", saopćili su danas članovi predsjedništva Internacionalne lige humanista.

Iz Internacionalne lige humanista navode da su smrću Ivana Supeka izgubili velikog učitelja, prijatelja i dokazanog borca za mir. Uspomenu na njega i njegovo djelo Internacionalna liga humanista čuvat će kroz misiju čiji je bio i ostao tvorac i ideolog.

Akademik Ivan Supek, poznati mirotvorac, znanstvenik, filozof, romanopisac, dramaturg, esejista i humanista svjetskog ugleda, umro je 5. marta u Zagrebu u 92. godini.