BiH
0

Italijanski kredit od 18,5 miliona eura za bh. poduzeća

FENA
Zamjenik ministra proizvodnih aktivnosti Italije sa ministarskim ovlastima za vanjsku trgovinu Adolfo Urso predsjedavat će trećom sjednicom Stalnog bilateralnog odbora za ekonomsku saradnju koja će se održati 20. januara u Sarajevu.

Sjednici će, kako je predviđeno, prisustvovati predstavnici lokalne vlasti, brojnih poduzetnika iz BiH i Italije, banaka, privrednih komora i drugih ekonomskih instituicija obje zemlje.

Zamjenik ministra Urso i ministar vanjske trgovine BiH Mila Gadžić potpisat će zajedničku izjavu o saradnji između bh. i italijanskih malih i srednjih preduzeća, a predviđeno je i održavanje "bussines opportunitiesa", susreta italijanskih i lokalnih poduzetnika iz istog sektora.

Tokom zvanične posjete Sarajevu, ministar Urso bi se 21. januara trebao susresti sa ministrima za vanjsku trgovinu i vanjske poslove BiH, te posjetiti Klasove pogone u kojima se koristi mlin kupljen od italijanske firme Mill Service iz Padove.

-Odlično stanje bilateralnih ekonomskih odnosa i nove inicijative koje će proizaći iz zvaničnih susreta kao što su aktiviranje kreditne linije od 18,5 miliona eura za bh. mala i srednja preduzeća, čine posjetu zamjenika ministra proizvodnih aktivnosti Italije posebno važnom i operativnom - ističu pred sutrašnju posjetu u Ambasadi Italije u BiH.