Saradnja
100

Italijanski izviđači u posjeti Konjicu, grad se priprema za bratimljenje s Livornom

B. R.
Italijanski izviđači u posjeti Konjicu (Foto: Grad Konjic)
Italijanski izviđači u posjeti Konjicu (Foto: Grad Konjic)
Italijanski izviđači Odreda Agesci 3 Reggio Emilia u posjeti su u Konjicu koji će se bratimljeti s Općinom Livorno. Gradske vlasti Konjica danas su upriličile prijem ovim izviđačima.

Konjic i Livorno su prošle godine, kako su saopćili iz Grada Konjica, uspostavili saradnju koja bi trebala da rezultira skorim bratimljenjem. Kao rezultat dosadašnjih aktivnosti, u Konjicu ovih dana na ljetnom kampu boravi grupa od 26 italijanskih izviđača iz spomenutog odreda, kojeg predvodi Tamara Cvetković, predstavnica organizacije ISCOS. Ona je posrednik u ovim aktivnostima.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić (SDA) upriličio je prijem za goste iz Italije, tokom kojeg su definisani, kako je navedeno, detalji koji se odnose na proces institucionalnog povezivanja Konjica i Livorna te oblasti na koje će se saradnja odnositi.

"Drago mi je da su ovi mladi ljudi, kroz nastavak već uspostavljene saradnje stigli u Bosnu i Hercegovinu i Konjic, kako bi kroz različite aktivnosti i direktan kontakt s ljudima osjetili sve ono vrijedno što imamo, upoznali kulturne i prirodne vrijednosti. Gradsko vijeće Livorna već je donijelo jednoglasnu odluku da se ide u proces potpisivanja sporazuma o bratimljenju i to me čini radosnim, jer u narednim mjesecima možemo očekivati njihove predstavnike u Konjicu kako bismo sve ozvaničili i potpisali. Zahvaljujemo Udruženju žena Nera, koje je svojim djelovanjem doprinijelo da se saradnja nevladinog sektora ostvari na nivou naših zajednica", izjavio je Ćatić, koji je gostima poželio ugodan boravak.

Tamara Cvetković i Osman Ćatić (Foto: Grad Konjic)
Tamara Cvetković i Osman Ćatić (Foto: Grad Konjic)

Tamara Cvetković, predstavnica organizacije ISCOS, zahvalila se gradonačelniku Ćatiću i Gradu Konjicu na dobrodošlici i svim sadržajima koji su organizovani za goste iz Italije.

"Osjećamo se kao kod kuće. Ideja kampa je bila da mladi kroz društveno koristan rad pomognu društvu Konjica, spoznajući kroz svoje odrastanje prave vrijednosti koje će im pomoći u kreiranju što bolje budućnosti za sve i iskreno se nadamo da smo u tome uspjeli. Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, osim Konjica, obišli smo Srebrenicu, Sarajevo, a u planu je upoznati i druge bosanskohercegovačke gradove" kazala je Cvetković.

Gradske vlasti upriličile prijem italijanskim izviđačima (Foto: Grad Konjic)
Gradske vlasti upriličile prijem italijanskim izviđačima (Foto: Grad Konjic)

Član italijanskog odreda izviđača Davide Maestri je istakao da uživaju u Bosni i Hercegovini.

"Kroz upoznavanje sa historijom Bosne i Hercegovine i Konjica, naučili smo mnogo bitnih stvari i bit će ovo korisne lekcije u našem sazrijevanju. Zaista uživamo u ovim danima. Ljudi, koje smo upoznali, su gostoljubivi i kroz susrete s njima osjećamo se kao da smo braća, što je neopisivo", rekao je Maestri, saopćili su iz Grada Konjica.