BiH
0

Italijanska preduzeća zainteresirana za učešće u projektu koridor 5-C

FENA
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac sastao se danas u Sarajevu s državnim podsekretarom za vanjsku trgovinu Republike Italije Milošem Budinom, s kojim je razgovarao o unapređenju privredne suradnje između dvije prijateljske zemlje, saopšteno je iz Ureda zamjenika ministra.

Talijansko izaslanstvo naglasilo je kako BiH ima dobre i konzistentne razvojne programe glede infrastrukture i proizvodnje, te kako Italija želi dati doprinos svemu tome.

U BiH trenutačno posluje 70 italijanskih poduzeća, a Italija je po visini robne razmjene na četvrtom mjestu.

Talijansko izaslanstvo naglasilo je interes Republike Italije u oblasti infrastrukture, energetike i turizma. Posebice je naglašen interes u sudjelovanju italijanskih poduzeća u realiziranju projekta koridor 5-C.

Istaknuto je kako BiH ima značajne resurse, poglavito u oblasti energetike i turizma, ali joj nedostaje kvalitetna ponuda koja bi zadovoljila zahtjeve evropskog i svjetskog tržišta.

Razgovarano je i o projektima iz oblasti poljoprivrede, te je naglašeno kako je Italija zainteresirana za ulaganja u oblast vinogradarstva i vinarstva.

Iskazana je podrška BiH na njenom putu prema euroatlantskim integracijama.

"To je u interesu cijelog svijeta, a pogotovo regije, jer predstavlja faktor stabilizacije, pri čemu zemlje zapadnog Balkana trebaju biti primjer dobrosusjedskih odnosa.", rekao je Budin.

Primorac je na kraju sastanka istaknuo da je BiH zainteresirana za proizvodne grane koje upošljavaju mnogo ljudi jer ima sirovine, znanje i radnu snagu, ali joj nedostaju investicijska sredstva, a Republika Italija bi mogla značajno doprinijeti u rješavanju ovakvih problema.