Solidarnost i podrška
377

Italija donirala 200 maski za sub-intenzivnu njegu bolnicama u Federaciji BiH

A. B.
Vjekoslav Mandić i Nicola Minasi (Foto: T. S./Klix.ba)
Vjekoslav Mandić i Nicola Minasi (Foto: T. S./Klix.ba)
Kako bi se naša zemlja izborila s pandemijom koronavirusa, Italija je donirala 200 specijalnih maski BiH, koje će se koristiti na sub-intenzivnim njegama u bolnicama u Federaciji BiH. Ova važna donacija rezultat je prijateljskih odnosa i solidarnosti između ovih dviju država.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je da ovakva donacija duplo više znači s obzirom na to da se Italija još uvijek bori s teškom situacijom kada je riječ o pandemiji koronavirusa, ali da i pored toga misli na BiH.

"Nažalost, koronavirus je izazvao mnoge posljedice kako zdravstvene tako i ekonomske u cijelom svijetu pa tako i naše dvije zemlje. S druge strane, ova pandemija je ukazala na važnost zajedništva i solidarnosti među svim ljudima i državama i neophodnost ujedinjene borbe protiv ovog virusa. U tom kontekstu građani i institucije BiH iskazali su podršku kroz mnogobrojne aktivnosti i solidarnost s Italijom i u teškim vremenima borbe protiv koronavirusa, a ona je odlučila na ovaj način zahvaliti", kazao je Mandić.

Mandić je dodao da će ove maske biti velika pomoć u sub-intenzivnim njegama u bolnicama u Federaciji BiH.

"Za vrijeme trajanja pandemije važnom se pokazala inovativnost kao u primjeru kompanije u Italiji koja je razvila inovativni mehanizam koji omogućava pomoću 3D printanja specijalnih priključnih ventila transformisati uobičajenu masku u onu koja se može spojiti na cijevi s kisikom i može se koristiti za liječenje pacijenata na sub-intenzivnoj terapiji i to se pokazalo kao veoma efikasno u bolnicama u Italiji. Ovim putem se zahvaljujemo i kompaniji Dechatlon iz Italije, potom italijanskoj kompaniji SM3 iz Tešnja koja je uvezla ovu donaciju o svom trošku, kao i inžinjerskom timu koji je razvio ovaj sistem i mnogim drugim učesnicima u svemu ovome", naveo je Mandić.

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH, je naveo kako je ovo samo mali dio pomoći koju Italija planira pružiti BiH.

"Italijanska vlada je bila oduševljena zbog pokazane solidarnosti BiH i zbog toga smo odlučili pomoći, jer je to veoma važno u borbi protiv koronavirusa. Ove maske su postale veoma poznate u Italiji, zato jer su to zapravo maske za ronjenje koje su adaptirane za potrebe bolnica da se pomogne pacijentima, tako da s njima jedan respirator može biti na raspolaganju za dva pacijenta", pojasnio je Minasi.

Minasi je dodao da su maske donirane nakon obavljenog razgovora s nadležnima u BiH o tome gdje postoji najveća potreba za njima.

"Drago mi je da će Federacija BiH iskoristiti ove maske i da će im poslužiti. Želio bih dodati i to da će danas u Sarajevo stići dva italijanska vojna ljekara koji će biti u EUFOR-u i oni će pomoći svim bolnicama u BiH i podijeliti italijanska iskustva u borbi protiv koronavirusa. To će biti u saradnji s Ujedninjenim nacijama i s njima trenutno organizujemo videokonferencije između ljekara u BiH i njihovih kolega u Italiji i to se uspješno odvija. U ovim trenucima smo zajedno jer smo tako jači i nadamo se da će uskoro biti bolje", zaključio je Minasi.