Srebrenica - Bratunac
0

Italija darovala 100.000 eura za razvoj poljoprivrede

FENA
U sklopu projekta “Pilot akcije za ruralni razvoj i revitalizaciju teritorije Bosne i Hercegovine”, finansiranog od Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i pod direktnim upravljanjem italijanske ambasade, u Srebrenici je danas održana svečana ceremonija povodom donacije tehničke opreme i sadnica.

Akt o donaciji, čija vrijednost dostiže oko 100.000 eura, potpisali su korisnici sa Silvanom Tabboom, direktorom Italijanske kooperacije za razvoj, koja implementira ovaj projekt.

Projekt razvoja poljoprivrede odnosi se i na edukaciju pojedinaca koji su dobili opremu za pčelarstvo, obradu zemljišta, proizvodnju džemova i pekmeza, kao i sadnice voća.

Branisalav Mičić iz Savjetodavne radne grupa Bratunac izjavio je da će se, poslije realizacije ovog projekta, poljoprivrednici moći pojaviti na tržištu sa svojim finalnim proizvodima.

Ova donacija italijanske vlade puno će značiti za poljoprivrednike ovog kraja. Izet Ibrić iz Pirića naglasio je da je 45 poljoprivrednika iz ovog sela dobilo gotovo svu potrebnu opremu i mehanizaciju uz pomoć koje mogu da lakše obrađivati zemlju, a postižu bolje rezultate.

Silvano Tabbo, predsjednik Italijanske kooperacije za razvoj, ističe da je ostvarena saradnja i s Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu. Radi se studija seoskog razvoja koja će se primjenjivati na ovim područjima. To podrazumijeva da će italijanska vlada nastaviti podršku razvoja poljoprivrede.

"Sada ćemo pokrenuti jedan mikrokreditni fond koji će pomoći pojedince u razvoju poljoprivrede, a mi ćemo ovdje i dalje biti prisutni sa svojim programima i projektima", izjavio je Tabbo.

Ovaj projekt išao je putem deset udruženja iz Bratunca i Srebrenice, a koja okupljaju oko 500 poljoprivrednika iz seoskih područja.