BiH
0

Istupom Pudarića prekinuta sjednica Skupštine KS-a

FENA
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je danas na zahtjev klubova zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) radi političkih konsultacija u vezi s istupom zastupnika Svetozara Pudarića, a koji su pojedini zastupnici ocijenili kao izjednačavanje branitelja i građana Sarajeva s pokojnim predsjednikom R Hrvatske Franjom Tuđmanom i generalom Jankom Bobetkom.

Sjednica Skupštine KS-a će biti nastavljena sutra u 10 sati, kada će SDA i SBiH iznijeti svoje političke stavove o izjavi Svetozara Pudarića i o izjavi koju je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen iznio na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Klub Bošnjaka u Skupštini KS-a na današnjem zasjedanju sjednice zatražio je pauzu na kojoj bi se izjasnio o izjavi Svetozara Pudarića. Nakon pauze, predsjednik Kluba Bošnjaka Rifat Škrijelj iznio je zaključak Kluba.

  • Klub Bošnjaka u Skupštini KS-a najoštrije osuđuje izjavu i traži javno izvinjenje Svetozara Pudarića koji je izjavio da pripadnici stranaka SDA i SBiH nisu "niti građani niti branitelji Sarajeva i da su SDA i SBiH nacionalističke stranke". Klub Bošnjaka ovu izjavu smatra uvredljivom za porodice članova SDA i SBiH čiji su najbliži srodnici svoje živote dali za odbranu Sarajeva i BiH, stoji u zaključku Kluba Bošnjaka.

Skupština KS-a bi sutra trebalo da razmatra i Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2009., Nacrt zakona o izvršavanju budžeta KS-a za 2009. te Prijedlog zakona o porezu na imovinu.