{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istražujemo mrežu podrše Karadžiću i radi se na hapšenju Mladića

F
6.8.2008. u 15:01
0
0
Istražujemo mrežu podrše Karadžiću i radi se na hapšenju Mladića
0
Istražujemo mrežu podrše Karadžiću i radi se na hapšenju Mladića
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena je potvrdio da su i nakon hapšenja Radovana Karadžića nastavljene aktivnosti na otkrivanju osoba uključenih u mrežu podrške tom haškom optuženiku i da su u toku redovne aktivnosti razmjene informacija sigurnosnih agencija na otkrivanju i hapšenju Ratka Mladića.
"Te aktivnosti će trajati sve dok Mladić ne bude lišen slobode ili se dobrovoljno preda“, naglasio je Pena danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Podsjetivši da je pomaganje haškim optuženicima kažnjivo i po krivičnom zakonu BiH, precizirao je da je entitetska policija usmjerena prema otkrivanju te mreže podrše.

"Sve aktivnosti koje smo u tom smislu radili, a bilo je više pretresa određenih objekata i drugog, prema osobama koje se sumnjiče da su pomagači haških optuženika, rađene su po nalogu Tužilaštva iz Haaga, zajedno sa snagama EUFOR-a, Evropske policije u BiH i NATO-om, rekao je Pena.

To znači, naveo je, da je policija uvijek ispred sebe imala nekoga ko je prvi imao saznanje i naredbu, a MUP RS-a im je u tim akcijama pružao pomoć.

Pena je potvrdio i da MUP Srbije još nije uputio zvaničan zahtjev policiji RS-a da se istraži slučaj upućivanja elektronskim putem prijetnji srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, a koje su uslijedile nakon hapšenja i izručivanja u Haag haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Zvanični zahtjev nismo dobili, ali imamo telefonski kontakt i policija radi jedan dio provjera e-maila s kojih su poslate te poruke“, dodao je Pena.

Direktor policije RS-a nije mogao da precizira ni da li je danas, kako je bilo određenih najava, porodica Radovana Karadžića dobila pasoše da bi mogli da ga posjete u pritvoru Tribunala u Haagu, ali vjeruje da će im procedura izdavanja putnih isprava biti brza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: