Gdje su nestale milijarde?
0

Istražna komisija PSBiH šalje upitnike donatorima

FENA
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava odlučila je da uputi upitnik donatorima i korisnicima donacija koje su stizale u BiH.

Predsjedavajući Istražne komisije Sefer Halilović je kazao novinarima da će se krenuti s anketama kako sa fizičkim tako pravnim osobama, pojedincima, humanitarnim organizacijama, ambasadama...

"To je nekoliko hiljada adresa na koje ćemo poslati. U anketnom listiću će biti pitanje za donatore koliko i kakve su donacije dali BiH, ko je primalac, a primaoce pitamo na koji način su ih potrošili.

Mislim da ovdje nema nešto komplikovano ako je neko pošteno radio. Kome ste dali donaciju, ko je primalaci i koja je bila svrha donacije, odnosno onaj ko je primio donaciju na koji ste način potrošili.

Za one koji su korektno radili mislim da ćemo brzo doći do informacija. Oni koji ne budu sarađivali, koji budu pravili opstrukcije, oni će biti predmetom naše prijave tužilaštvima i SIPA-i i neka dalje s njima rade“, kazao je Halilović.

Dodao je da će pozvati i građane, sve pravne i fizičke osobe u BiH koje imaju bilo kakve informacije o dodjeli i trošenju donatorskih sredstava da ih dostave komisiji.

Sada ćemo, kazao je Halilović, ubrzano prikupljati informacije tokom narednih mjesec-dva, a nakon toga ćemo analizirati i raditi dalje na utvrđivanju načina kako su trošene donacije.

Napomenuo je da će koristiti bazu podataka i prethodne istražne komisije i svih onih koji su im dostupni.

Predsjedavajući Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava iz prethodnog saziva Parlamenta BiH Tihomir Gligorić informirao je članove Istražne komisije o iskustvima u radu ovog tijela, problemima s kojima su se susretali i informacijama do kojih su došli.

Gligorić je istaknuo da ako ne bude iskrene političke volje da se u institucijama sistema na sistemski način riješi ovo pitanje vjerovatno će ostat sakriveno od očiju javnosti i građana BiH koliko je donacija ušlo u BiH i kako su potrošene.