Zbog nesaradnje
196

Istražna komisija Parlamenta BiH osudila izjavu Milana Tegeltije

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održala je danas sjednicu, između ostalog, i u vezi sa aktuelnim sporom sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom koji je ranije izjavio da sudije i tužioci, članovi ovog vijeća, neće sarađivati sa ovom komisijom.

Inače, Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine formirana je prošle godine nakon afere "Potkivanje" čiji je glavni akter upravo Tegeltija.

Ova komisija donijela je zaklučke u kojima:

a) Osuđuje izjavu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) od 19. juna 2020. godine, kojom se nosiocima pravosudnih funkcija nalaže da ne sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom.

b) Izražava zadovoljstvo zaključcima VSTV-a od 24.06.2020. godine, koji su u suprotnosti sa tom izjavom, te kojim se navedena zabrana otklanja.

c) Podsjeća da načelo provjera i ravnoteža predstavlja sami temelj slobodnog i demokratskog društva. Instruiranje zvaničnika pravosudnog sektora da ne sarađuju sa parlamentarnom komisijom podriva i odgovornost i nezavisnost pravosuđa.

d) Ohrabruje nosioce pravosudnih funkcija da sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom, u pravcu ispunjenja ciljeva i zadataka koje je utvrdio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom Predstavničkog doma.

e) Zahtijeva od svih nosioca javnih funkcija da se suzdrže od upućivanja ultimatuma, neutemeljenih zabrana i drugih vidova pritiska prema nosiocima pravosudnih funkcija.

f) Ostaje u potpunosti opredjeljena da ispuni mandat koji joj je Predstavnički dom dodijelio.

Tokom sjednice nekoliko članova komisije su izrazili zahvalnost Ambasadi SAD-a i OSCE-u na podršci radu. Sudiju Milana Blagojevića, te direktore Agencije za borbu protiv korupcije i Agencije za javne nabavke pozvani su 2. jula na svjedočenje na sjednici komisije, a sudija Suda BiH Branko Perić 6. jula.