{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istražna komisija istrajava na traženju podataka o utrošku donacija

F
15.7.2010. u 16:43
0
0
Istražna komisija istrajava na traženju podataka o utrošku donacija
0
Istražna komisija istrajava na traženju podataka o utrošku donacija
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava poslala je 4.000 upita za dostavljanje podataka o donacijama. Do isteka predviđenog roka dobila je 1.313 odgovora, od kojih 390 odgovora da te institucije ili organizacije nisu primale donacije.
Članovi Istražne komisije su, na današnjoj sjednici, nakon rasprave o aktivnostima koje su urađene, odlučili da se pošalje opomena pred tužbu organizacijama koje nisu dostavile tražne podatke, a rok za njihovu dostavu utvrđen Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH je istekao.

Također je zaključeno da se nazivi tih, kao i organizacija kojima nije moguće utvrditi trenutnu adresu na kojoj su registrirane, dostave SIPA-i, OSA-i kao i sredstvima javnog informiranja, radi objave.

Na današnjoj sjednici razmatran je dopis Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te je zaključeno da se od Rijaseta ponovno zatraži dostava tražnih podataka o doniranim sredstvima. Istražna komisija, naglašeno je danas, očekuje da će dostavom tražnih informacija, vjerske zajednice u BiH pružiti podršku u njenom radu.

U vezi odgovora Centralne banke, koji je odstavljen na osnovu zaključka Istražne komisije, odlučeno je da Centralna banka dostavi kompletne podatke o novčanim sredstvima koja su evidentirana od 1996. do 2010. godine, a ne samo podatke o onima koja su otvarana preko donatorskih računa.

Također je odlučeno da Ministarstvo finansija BiH kao i Direkcija za evropske integracije dostave potrebne podatke o doniranim sredstvima.

Članovi Istražne komisije su odlučili da na sljedeću sjednicu pozovu Džemaludina Latića, kako bi ih, u svojstvu predsjednika Skupštine osnivača Bošnjačke (danas: Behar) TV-a, upoznao o doniranim sredstvima koje je ova TV kuća primila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: