PSBiH
0

Istražna komisija istrajava na traženju podataka o utrošku donacija

FENA
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava poslala je 4.000 upita za dostavljanje podataka o donacijama. Do isteka predviđenog roka dobila je 1.313 odgovora, od kojih 390 odgovora da te institucije ili organizacije nisu primale donacije.

Članovi Istražne komisije su, na današnjoj sjednici, nakon rasprave o aktivnostima koje su urađene, odlučili da se pošalje opomena pred tužbu organizacijama koje nisu dostavile tražne podatke, a rok za njihovu dostavu utvrđen Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH je istekao.

Također je zaključeno da se nazivi tih, kao i organizacija kojima nije moguće utvrditi trenutnu adresu na kojoj su registrirane, dostave SIPA-i, OSA-i kao i sredstvima javnog informiranja, radi objave.

Na današnjoj sjednici razmatran je dopis Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te je zaključeno da se od Rijaseta ponovno zatraži dostava tražnih podataka o doniranim sredstvima. Istražna komisija, naglašeno je danas, očekuje da će dostavom tražnih informacija, vjerske zajednice u BiH pružiti podršku u njenom radu.

U vezi odgovora Centralne banke, koji je odstavljen na osnovu zaključka Istražne komisije, odlučeno je da Centralna banka dostavi kompletne podatke o novčanim sredstvima koja su evidentirana od 1996. do 2010. godine, a ne samo podatke o onima koja su otvarana preko donatorskih računa.

Također je odlučeno da Ministarstvo finansija BiH kao i Direkcija za evropske integracije dostave potrebne podatke o doniranim sredstvima.

Članovi Istražne komisije su odlučili da na sljedeću sjednicu pozovu Džemaludina Latića, kako bi ih, u svojstvu predsjednika Skupštine osnivača Bošnjačke (danas: Behar) TV-a, upoznao o doniranim sredstvima koje je ova TV kuća primila.