{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanje u Luksemburgu: Zašto ratna prošlost Jugoslavije uvjetuje političku sadašnjost Balkana

3.10.2018. u 15:52
1
20
Istraživanje u Luksemburgu: Zašto ratna prošlost Jugoslavije uvjetuje političku sadašnjost Balkana
1
Istraživanje u Luksemburgu: Zašto ratna prošlost Jugoslavije uvjetuje političku sadašnjost Balkana
Ilustracija: Shutterstock
Prije nekoliko dana u rad je puštena online platforma za istraživanje javnog mnijenja među zemljama bivše Jugoslavije, isključujući Sloveniju, o tome kako ratna prošlost bivše Jugoslavije utječe na političku sadašnjost.
Radi se o projektu "Izborno naslijeđe rata" koji sprovode istraživači na Univerzitetu u Luksemburgu, a sve finansira Evropsko istraživačko vijeće.

Platforma je dostupna svim punoljetnim građanima šest država naše regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije. Cilj projekta je odgovoriti na pitanje kako i zašto naslijeđe raspada Jugoslavije i ratova na ovom prostoru još uvijek ima tako važan utjecaj na političko natjecanje. Zašto ratna prošlost uvjetuje našu političku sadašnjost?

Cilj istraživača je također bio stvoriti platformu koja će dati glas ispitanicima – glas o njihovim ratnim iskustvima i o političkim i ekonomskim stajalištima.

"Mi jednostavno želimo čuti šta ljudi misle, a potom želimo njihova mišljenja pretočiti u naučne studije koje bi nam svima mogle pomoći da bolje shvatimo našu sadašnjost", kazao je za Klix.ba Josip Glaurdić s Instituta za političke nauke Univerziteta u Luksemburgu.

Anketna platforma predstavlja kulminaciju šestomjesečnog rada tima politologa, informatičara i pravnika koji su željeli kreirati anketno iskustvo u skladu sa savremenim trendovima u istraživanju javnog mnijenja koje će istovremeno zadovoljavati najnoviju strogu regulativu o zaštiti ličnih podataka.

"Anketa je tako poprilično drugačija od klasičnih anketa. Osim standardnih pitanja nudi i nekoliko kratkih igrica, kao i pitanja kojima se od ispitanika ne traži njihovo vlastito stajalište, već i njihovo predviđanje o stajalištima drugih. Ispitanici koji budu najbolji u predviđanju stajališta drugih imaju priliku osvojiti nagrade od 100, 50 i 30 eura. Za ispunjavanje ankete potrebno je tek 15 minuta. Pogotovo se nadamo da ćemo dobiti dovoljan broj ispitanika iz Bosne i Hercegovine prije izbora u nedjelju kako bismo mogli poslije izbora ponuditi ispravnu analizu rezultata. Anketna platforma će biti aktivna sve do kraja novembra", poručio je Glaurdić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: