BiH
0

Istraživanje šireg područja Hutovog blata

FENA
Stručni tim pod vodstvom mr. Snježane Vasilj izvodi rekognisciranje terena na širem području Hutovog blata da bi se utvrdilo u kakvom su stanju spomenici prošlosti na ovom području.

Mr. Vasilj je danas izjavila za Fenu da su stariji autori, kao Vejsil Čurčić, Karlo Pač i Ćiro Truhelka, dali podatke o onome što su vidjeli na ovom području te je cilj ovih istraživanja utvrditi u kakvom se stanju sada nalaze ti spomenici prošlosti, odnosno koliko su devastirani, i eventualno pronaći nove lokalitete.

Ona kaže da je njen tim dosta toga već vidio, ali nije željela precizno govoriti o tome zbog straha od nelegalnih pretraživača, uključujući one opremljene metal detektorima.

Radovi, koje finansira Vlada FBiH putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, trajat će do Nove godine. Na kraju radova tim mr. Vasilj izradit će za ovo ministarstvo elaborat s detaljnim opisom stanja na terenu.

Povod za ove radove bila su otkrića na lokalitetu Desilo, gdje su otkriveni prvi ikada nađeni ilirski brodovi i drevna ilirska luka, te je, kaže mr. Vasilj, i bilo logično da se detaljno istraži šta se nalazi na okolnom terenu.