|

Istraživanje šireg područja Hutovog blata

Istraživanje šireg područja Hutovog blata
0
F
FENA
14.11.2008. u 12:31
0
komentara
0

dijeljenja
Istraživanje šireg područja Hutovog blata
Stručni tim pod vodstvom mr. Snježane Vasilj izvodi rekognisciranje terena na širem području Hutovog blata da bi se utvrdilo u kakvom su stanju spomenici prošlosti na ovom području.
Mr. Vasilj je danas izjavila za Fenu da su stariji autori, kao Vejsil Čurčić, Karlo Pač i Ćiro Truhelka, dali podatke o onome što su vidjeli na ovom području te je cilj ovih istraživanja utvrditi u kakvom se stanju sada nalaze ti spomenici prošlosti, odnosno koliko su devastirani, i eventualno pronaći nove lokalitete.

Ona kaže da je njen tim dosta toga već vidio, ali nije željela precizno govoriti o tome zbog straha od nelegalnih pretraživača, uključujući one opremljene metal detektorima.

Radovi, koje finansira Vlada FBiH putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, trajat će do Nove godine. Na kraju radova tim mr. Vasilj izradit će za ovo ministarstvo elaborat s detaljnim opisom stanja na terenu.

Povod za ove radove bila su otkrića na lokalitetu Desilo, gdje su otkriveni prvi ikada nađeni ilirski brodovi i drevna ilirska luka, te je, kaže mr. Vasilj, i bilo logično da se detaljno istraži šta se nalazi na okolnom terenu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.