BiH
0

Istraživanje "Procjene učinaka mogućeg povećanja cijena električne energije na djecu BiH"

FENA
U Domu rudara danas je obavljena prezentacija istraživanja o temi "Procjene učinaka mogućeg povećanja cijena električne energije na djecu Bosne i Hercegovine.

Voditelj projekta je UNICEF, a njegovi autori bile su nevladine organizacije: "Naša djeca" i "Budimo aktivni" iz Sarajeva, "Svjetionik" iz Prijedora i "Zdravo da ste" iz Banje Luke.

Istraživanje je obavljeno u 12 mjesta, a osim Ministarstva za međunarodni razvoj Kraljevine Velike Britanije koje je finansiralo istraživanje, podršku su pružili Direkcija za ekonomsko planiranje BiH i organizacija Save the Children u BiH.

Prema mišljenju organizatora istraživanja, povećanje cijena električne energije smatra se efikasnim sredstvom za procjenu utjecaja i drugih makroekonomskih ili socijalnih politika koje mogu povećati ekonomsko opterećenje porodica s djecom u BiH.

«Istraživanjem smo željeli pokazati moguće efekte na kvalitet života porodica, posebno na kvalitet života djece unutar porodica u mogućim određenim scenarijima povećanja cijena električne energije u sklopu tranzicijskih promjena u BiH i reforme elektroenergetskog sistema», izjavila je Slavenka Grahovac, rukovoditeljica projekta Participacija u lokalnoj zajednici UNICEF BiH.