Transparency International BiH
0

Istraživanje o korupciji u Brčko Distriktu

FENA
Transparency International BiH (TIBiH) danas je u Brčkom predstavio studiju percepcije korupcije Brčko Distrikta koja je rezultat ispitivanja stavova građana o korupciji i njenom prisustvu u institucijama Distrikta, saopćeno je iz TIBiH.

Na prezentaciji su se obratili Emir Dikić, predsjedavajući Odbora direktora TIBiH, Celine Bardet, šefica pravnog odjela OHR-a u Brčko Distriktu te gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić.

Iako je istraživanje pokazalo da je slika Brčko Distrikta barem u očima građana djelimično svjetlija nego kad se posmatra BiH kao cjelina, situacija u Distriktu još uvijek je daleko od ohrabrujuće kad je korupcija u pitanju.

Većina ispitanih građana je izrazila nezadovoljstvo stepenom odgovornosti vlasti Distrikta, dok su kao najkorumpiranije institucije Distrikta istakli političke partije, a potom zdravstvo, medije, zakonodavnu i izvršnu vlast.

Građani su također pokazali izrazito nezadovoljstvo dosadašnjim procesom privatizacije, a blizu 80 posto njih smatra da samo sudstvo nije dovoljno moćno i snažno da se efikasno suoči s problemom korupcije i da ga adekvatno rješava, navodi u današnjem saopćenju za javnost TIBiH.

Organizacija dalje ističe kao ohrabrujući podatak da građani Distrikta uglavnom prepoznaju korupciju kao društveno štetnu pojavu koju je neophodno iskorijeniti.

Gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić je kazao da su su rezultati istraživanja poražavajući za Brčko Distrikt te da će borba protiv korupcije biti prioritet novoformiranoj vladi.

Dosadašnja administracija u Distriktu je "najneefikasnija i najneorganizovanija uprava", a najveća odgovornost je u rukama političkih partija, dodao je gradonačelnik i naglasio da nevladin sektor i TIBiH imaju veoma značajnu ulogu da stalno upozoravaju na problem korupcije.

Celine Bardet, koja se obratila u ime OHR-a, istakla je važnost ispitivanja percepcije građana jer, dodala je, ukoliko se građani osjećaju nemoćnim u borbi protiv korupcije, cjelokupno društvo nazaduje.