BiH
157

Istraživanje: Mladi u Kantonu Sarajevo su u vrlo lošem položaju

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mladi u Kantonu Sarajevo su u vrlo lošem položaju, teško pronalaze posao, ne usuđuju se osnovati porodicu, ne posjećuju kulturne događaje, ne putuju mnogo, žele napustiti zemlju i uglavnom provode vrijeme u kafićima ili šetnji.

Ovo su rezultati "Analize istraživanja potreba i problema mladih u KS" koje su danas u Sarajevu prezentirali predstavnici Instituta za razvoj mladih "Kult" i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Istraživanje je provedeno u junu 2016., anketirano je 777 mladih od 13 do 30 godina, a rezultati predstavljaju prvi korak u izradi Strategije prema mladima u KS-u.

Predstavnica "Kulta" Šeherzada Halimić istakla je da stopa nezaposlenosti mladih iznosi oko 50 posto, da su to uglavnom muškarci te da su mlade žene u najnezavidnijem položaju u društvu. Također je naglasila da je broj srednjoškolaca opao za 23 posto, a kao razloge navela je odlazak mladih iz zemlje.

"Čak 60 posto mladih žena i 45 posto muškaraca nisu u mogućnosti da doprinesu kućnom budžetu, a njih 23 posto iz vangradskih sredina ne raspolažu ni džeparcem", kazala je.

Istakla je da bi 37 posto mladih zauvijek otišlo iz BiH, dok je njih 18 posto poduzelo konkretne korake za odlazak.

Kazala je da mladi slobodno vrijeme uglavnom provode u kafićima ili šetnji, a da čak 24 posto mladih posjećuju kladionice ili kockarnice.

"Njih 12 posto je vjenčano, a samo ih osam posto ima djecu, dok ih većina, 72 posto živi u stanu ili kući koji su u vlasništvu roditelja", naglasila je Halimić.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović najavio je izdvajanje sredstava iz svakog kantonalnog resora za izradu strateškog dokumenta da bi se poboljšao status mladih u ovom kantonu.