Istraživački projekat godine
0

Istraživanje izvora Mokranjske Miljacke

FENA
Foto: SPD No Limit
Foto: SPD No Limit
Pred četvrti vikend istraživanja izvora Mokranjske Miljacke, najveći istraživački projekt ove godine u BiH, speleolozi su istražili i izradili topografski plan 4.300 metara pećinskih kanala, te očekuju daljnja napredovanja, saopćili su danas klubovi koji učestvuju u ovom istraživanju.

Četiri kluba iz BiH (Speleo-Dodo, Sarajevo, SNIK Atom, Zavidovići, Eko viking, Visoko, SD Netopir, Banja Luka), i dva iz Italije (Gruppo Grotte, Novara, i Gruppo Speleologico, Bolognese), te predstavnici Instituta za genetiku i biotehnologiju iz Sarajeva, u kompleksnim istraživanjima pored fizičke veličine pećine istražuju podzemnu faunu, ostatke izumrlih prethistorijskih životinja te kulturne tragove u podzemlju.

Kroz pećinu većim dijelom prolazi aktivni vodeni tok i kanali su na pojedinim dionicama vrlo prostrani, naveo je Admir Bajraktarević iz SNIK Atom. On je dodao da je pećina bogata sigama i da bi se moglo dogoditi da po dužini prestigne Vjetrenicu, koja je do sada istražena u dužini od 6.700 metara.

Kanali povezuju Dunavački ponor, Šemanski potok, Uvorski potok, ponor Vučije pećine, Ledenjača i više manjih. Izvor Mokranjske Miljacke nalazi se u Mokrom kod Kadina Sela (općina Pale). zaveden je pod rednim brojem 1834. u novourađenom popisu Katastar speleoloških objekata Bosne i Hercegovine, koji je 2006. izradilo Društvo Speleo-Dodo i Savez speleologa BiH.

Mokranjska Miljacka spaja se s Paljanskom Miljackom i do Sarajeva nastavlja teći klisurom čije su prirodne vrijednosti sedra, pećina, morfologija te biljni i životinjski svijet zaštićene zakonima i propisima Bosne i Hercegovine.

Ovoga ljeta u BiH su se održala još dva veća istraživačka kampa: sedmi kamp u Vjetrenici te istraživanje Nevidne vode na Dinari, koja je sa 653 metra najdublja jama u BiH.