BiH
0

Istraživanje Gfk BiH: FTV najgledanija televizija u BiH

Sarajevo-x.com
Upitani da kažu koja tri TV kanala najčešće gledaju 34% građana BiH je navelo FTV što je dovodi na prvo mjesto po popularnosti, pokazuju rezultati istraživanja GfK BH - Centra za istraživanje tržišta. Drugo mjesto zauzela je TV Pink BH koju je među tri svoja najčešće gledana TV kanala uvrstilo 30% bh građana, dok je na trećem mjestu BHT sa 26% poklonika

U okviru redovnih istraživanja koje sprovodi GfK BH Centar za istraživanje tržišta, na reprezentativnom uzorku za BiH, metodom face-to-face intervjua, 1000 ispitanika starijih od 15 godina je upitano između ostalog i o preferencijama ka pojedinim medijima odnosno o gledanosti, slušanosti i čitanosti mas-medija.

Kako je bilo za očekivati, jer takav je slučaj u susjednim nam zemljama, ali i drugdje u svijetu, najjači medij je televizija. Samo 2% ispitanika uopće ne gleda TV. Ostalih 98% građana na raspolaganju imaju nekih 39 registrovanih TV stanica, javnih i privatnih na području BiH (po podacima RAK-a), plus javne TV servise PBS, BHT1, FTV i RTRS. Naravno broj stvarno vidljivih TV stanica je mnogo veći s obzirom na prodor kablovske, digitalne i satelitske televizije.

Više o ovom istraživanju.