{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanje ACCOUNT-a: Nepoštivanje procedura pri zapošljavanju u javnom sektoru

F
FENA
15.6.2015. u 14:15
4
5
Istraživanje ACCOUNT-a: Nepoštivanje procedura pri zapošljavanju u javnom sektoru
4
Istraživanje ACCOUNT-a: Nepoštivanje procedura pri zapošljavanju u javnom sektoru
Foto: FENA
Istraživanje Antikorupcijske mreže ACCOUNT "Analiza stanja u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u BiH", koje je provedeno u augustu i septembru 2014. u 67 institucija i javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, pokazalo je da 50 posto njih nema pravilnike niti bilo koji pravni akt na osnovu kojeg vrše popunu upražnjenih radnih mjesta.
Na okruglom stolu koji je održan danas u Sarajevu povodom prezentacije rezultata istaknuto je da su na taj način omogućena koruptivna krivična djela kao što su "zloupotreba položaja i ovlasti", "primanje mita i drugih oblika koristi", "nezakonito posredovanje", "nesavjestan rad u službi" i druga.

Također, navedeno je da samo četiri analizirana pravilnika propisuju obaveznu javnu oglasnu proceduru bez mogućnosti neposrednog zapošljavanja, dok ostali sadrže korupcijske mehanizme i diskriminatorne elemente jer sadrže odredbe po kojim rukovodioci mogu vršiti neposredno zapošljavanje.

Od 67 subjekata obuhvaćenih istraživanjem 34 je odbilo da dostavi spiskove zaposlenih u 2014., a njih 20 je dostavilo nepotpune podatke.

Predstavnici ACCOUNT-a naglasili su da u javnom sektoru postoji jasan sistem zapošljavanja na čijem vrhu su političke stranke koje putem ministarstava ili kabineta načelnika zapošljavaju svoje članove, čime diskriminiraju veliki broj nezaposlenih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: