{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanja u Visokom važan projekt za BiH

F
5.9.2007. u 16:00
0
0
Istraživanja u Visokom važan projekt za BiH
0
Istraživanja u Visokom važan projekt za BiH
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović primio je danas u Sarajevu tim egipatskih istraživača i predstavnika Ambasade Egipta u BiH i članove Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca s kojima je razgovarao o dosadašnjim istraživanjima u Visokom i načinima unaprijeđenja tog procesa, saopćeno je iz Kabineta ministra.
U delegaciji su bili egipatski renomirani eksperti iz oblasti arheologije i geologije dr. Mona Fouad Aly, dr. Soleiman Hamed El Heweli i dr. Nabil Swelim, predstavnik Ambasade Egipta u BiH, te predstavnici Fondacije Semir Osmanagić i Ahmed Bosnić.

"Posjetili smo pet arheoloških lokacija i u jednom tunelu na kamenim blokovima pronašli pismo čije uzorke ćemo proučavati u Egiptu“, kazala je dr. Fouad. Ona je dodala da su istraživanja u Visokom veoma važan projekt za BiH u koji bi trebalo da se uključe sve relevantne institucije u BiH.

Doktor El Heweli i dr. Swelim su ponovili da su visočke piramide djelo ljudskih ruku i da imaju osnovne elemente odnosno zadovoljavaju dva osnovna faktora - estetiku i stabilnost. I oni smatraju da arheološka istraživanja treba nastaviti.

Ministar Halilović je zahvalio egipatskim ekspertima za angažiranje u istraživanju visočkih piramida, kao svojevrsnog erheološkog, geološkog i kulturološkog fenomena.

"Ljudi su obično neprijatelji onog što ne znaju“, kazao je ministar Halilović i dodao da podržava domaće entuzijaste u daljim istraživanjima čiji će rezultati doprinijeti podizanju svijesti o validnosti tog fenomena i ozbiljnijem pristupu tom procesu koji može samo doprinijeti promociji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: