{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanja u Visokom važan projekt za BiH

F
5.9.2007. u 16:00
0
0
Istraživanja u Visokom važan projekt za BiH
0
Istraživanja u Visokom važan projekt za BiH
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović primio je danas u Sarajevu tim egipatskih istraživača i predstavnika Ambasade Egipta u BiH i članove Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca s kojima je razgovarao o dosadašnjim istraživanjima u Visokom i načinima unaprijeđenja tog procesa, saopćeno je iz Kabineta ministra.
U delegaciji su bili egipatski renomirani eksperti iz oblasti arheologije i geologije dr. Mona Fouad Aly, dr. Soleiman Hamed El Heweli i dr. Nabil Swelim, predstavnik Ambasade Egipta u BiH, te predstavnici Fondacije Semir Osmanagić i Ahmed Bosnić.

"Posjetili smo pet arheoloških lokacija i u jednom tunelu na kamenim blokovima pronašli pismo čije uzorke ćemo proučavati u Egiptu“, kazala je dr. Fouad. Ona je dodala da su istraživanja u Visokom veoma važan projekt za BiH u koji bi trebalo da se uključe sve relevantne institucije u BiH.

Doktor El Heweli i dr. Swelim su ponovili da su visočke piramide djelo ljudskih ruku i da imaju osnovne elemente odnosno zadovoljavaju dva osnovna faktora - estetiku i stabilnost. I oni smatraju da arheološka istraživanja treba nastaviti.

Ministar Halilović je zahvalio egipatskim ekspertima za angažiranje u istraživanju visočkih piramida, kao svojevrsnog erheološkog, geološkog i kulturološkog fenomena.

"Ljudi su obično neprijatelji onog što ne znaju“, kazao je ministar Halilović i dodao da podržava domaće entuzijaste u daljim istraživanjima čiji će rezultati doprinijeti podizanju svijesti o validnosti tog fenomena i ozbiljnijem pristupu tom procesu koji može samo doprinijeti promociji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: