Na ljevici između ratova
13

Istraživačice iz BiH, Hrvatske i Srbije u Sarajevu na konferenciji o ženama

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Istraživačice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije okupile su se u Sarajevu da bi istražile razdoblje između dva svjetska rata iz antifašističkog i feminističkog ugla, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, ali i sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja.

Na konferenciji nazvanoj "Organizirane žene na ljevici između dva svjetska rata" razgovarale su i o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koja je masovno sudjelovala u javnom i političkom životu, što je, kako navode, neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih sve do danas.

Ana Lovreković iz Centra za ženske studije iz Zagreba i istraživačica na projektu u okviru kojeg je konferencija i organizirana kazala je Feni da su na tom skupu nastojali istražiti pitanja koja su, kako je kazala, još zatvorena ili nisu dovoljno istražena, kao i govoriti o temama koje su još zanemarene u okviru akademskog obrazovanja i službenih obrazovnih politika.

"Konferencijom progovaramo o više različitih pitanja poput direktnih zahtjeva za radnička prava žena, borbi koju su solidarno vodili i žene i muškarci bez obzira na njihovu društvenu pripadnost (borbi radnica, seljanki i obrazovanih žena). Iznimno je dinamična, nosi svoje probleme. Tu je bilo mnogo prijekora, neslaganja ali je (na neki način) doprinijela da možemo govoriti o pravima koje sad imamo, a ponekad ih moramo braniti jer ih se nastoji smanjiti ili na razne načine ograničiti. Iz tadašnje ženske borbe možemo mnogo toga naučiti", istaknula je Lovreković.

Za večeras je najavljeno zvanično otvorenje dokumentarne izložbe "Ženski antifašistički Zagreb", autorica Barbare Blasin i Ane Lovreković. Izložba se bavi međuratnim razdobljem i razdobljem Drugog svjetskog rata (1939 -1945) iz antifašističkog i feminističkog diskursa. Dosad je izlagana u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a u Historijskom muzeju BIH u Sarajevu izložba će biti postavljena do 23. oktobra.

Konferenciju i izložbu organizira Centar za ženske studije Zagreb u suradnji s Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva, u okviru projekta "Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tokom Drugog svjetskog rata i nakon rata". Projekt financira Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe, a podršku za realizaciju konferencije ostvaruje Fond otvoreno društvo BiH i Međunarodni centar Olof Palme.