BiH
0

Istraživači spašeni, opremu progutao led

NINA
Veliki teretni helikopter MI-26 evakuirao je u subotu svih 12 članova ruske naučno-istraživačke ekspedicije, čiji su životi bili u opasnosti otkad je u srijedu njihova istraživačka stanica "Sjeverni pol 32" u Sjevernom ledenom okeanu počela tonuti.

Artur Čilingarov, predsjednik ruskog Udruženja polarnih istraživača, koji je vodio operaciju spašavanja, izjavio je da je akcija bila uspješna, iako je izvedena u "iznimno lošim uslovima".

Kako su javili ruski mediji, rad ekspedicije je u srijedu prekinut incidentom bez presedana. Santa leda na kojoj se stanica nalazila, prelomila se i ledena voda je progutala gotovo sve barake i šatore, kao i veći dio opreme ekspedicije koja je u Sjevernom moru boravila od aprila prošle godine. Naučnici su se uspjeli zadržati na povećem plutajućem komadu leda i pričekali spasioce.

Operacija spašavanja je počela u subotu prije podne s norveškog otoka Spitsbergen. U susret članovima ekspedicije krenuo je jedan helikopter MI-8 s potpredsjednikom Državne dume, poznatim polarnim istraživačem Arturom Čilingarovom.

Polarna ekspedicija, upućena travnja prošle godine na santu leda površine pola kvadratnog kilometra i debljine dva i pol metra, bila je prva nakon pauze od 12 godina, napravljene zbog nedostatka sredstava. Rusija, odnosno ranije Sovjetski Savez, ima vrlo dugu praksu organiziranja ovakvih "plovećih" polarnih stanica. Prva je uspostavljena još 1937., sa slavnim istraživačem Ivanom Papanjinom.

Zadatak posade postaje SP-32 je bio civilno-vojni. Na dugom putu koji je santa prevalila od polazne tačke iznad Novosibirskih otoka, u Istočnom sibirskom moru, pa sve do "početka" istočne polovice Polarnog kruga, 800 kilometara sjeveroistočno od otoka Spitsbergena, članovi ekspedicije su, osim prikupljanja meteoroloških podataka, ispitivali dubinu okeana ispod ledenog pokrivača i uslove za plovidbu atomskih podmornica.