{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istražiti navode o masovnim grobnicama

S
31.7.2009. u 16:14
0
2
Istražiti navode o masovnim grobnicama
0
Istražiti navode o masovnim grobnicama
Amor Mašović
Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović izjavio je Srni da je ovaj institut nadležan da istraži masovne grobnice u krugu nekadašnje baze UN u Potočarima, o kojima su nedavno progovorili pripadnici Holandskog bataljona koji su tu bili stacionirani tokom rata.
Mašović je rekao da će Institut uskoro od Suda BiH zatražiti da izda nalog da bi se na lokalitetu nekadašnje baze UN u Potočarima izvršilo sondiranje tla, jer smatra da su informacije koje su članovi porodica dobili od pripadnika Holandskog bataljona vjerodostojne.

On je podsjetio da su predstavnici Instituta 18. i 19. avgusta prošle godine obavili sondiranje tla na tom lokalitetu na osnovu informacije koja je proslijeđena iz Haškog tribunala i da je utvrđeno da postoje tragovi "uznemirenja tla".

Član Kolegijuma direktora smatra da je vjerodostojna i informacija da su u grobnice u krugu nekadašnje UN baze sahranjivani Srebreničani koji su u bazi umrli prirodnom smrću ili su izvršili samoubistvo tokom boravka u zaštićenoj zoni, ali je napomenuo da treba sačekati šta će utvrditi istraga.

U krugu nekadašnje baze UN u Potočarima nalaze se, kako prenose federalni mediji, minimalno dvije masovne grobnice sa ostacima tijela Srebreničana, o čemu su progovorili pripadnici Holandskog bataljona 14 godina nakon što su napustili Potočare.

Na osnovu fotografija i skica koje su vojnici dostavili Srebreničanima, pretpostavlja se da se obje grobnice nalaze sa dvije strane cisterne iza zgrade Fabrike akumulatora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: