Prikupljanje dokaza
0

Istražitelji SIPA-e jutros nastavila izuzimanje dokumentacije na KCUS-u

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Istražitelji SIPA-e jutros su ponovo ušli u prostorije KCUS-a i nastavili s izuzimanjem dokumentacije u vezi s ranije formiranim predmetima.

Radnje se poduzimaju po naredbi Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Tužilaštva KS, a sve zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela - protiv zdravlja ljudi, nesavjesno liječenje i zloupotrebe položaja.

"Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji preostale tri naredbe Općinskog suda u Sarajevu", rekao je za Klix.ba portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Predmeti su formirani nakon pisama 13 anesteziologa koji su napustili KCUS, kao i tužbe građana koje su upućivane pravosudnim institucijama, a vezane su za navodno nesavjesno liječenje građana od COVID-a.

Situacija na KCUS-u posebno je došla u fokus interesovanja javnosti, ali i pravnih institucija kad se u aprilu pojavilo pismo anesteziologa koji su se žalili na brojne probleme, a sve zbog korištenja "Malina respiratora" zbog kojih su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica Jelka Milićević završili na sudu.

Podsjetimo, istražitelji su i jučer boravili na KCUS-u i izuzimali dokumentaciju.