BiH
2

Istražitelji se vratili u Kozluk: Nastavljeni radovi na masovnoj grobnici

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Istražitelji su se danas vratili na mjesto masovne grobnice u Kozluku kod Zvornika, iz koje je u decembru prošle godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka. Lokalitet se pretražuje mašinski i ručno, a kada se steknu uslovi, s obzirom na to da je riječ o deponiji otpada, teren će se detaljno pregledati, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

"Prema informacijama Haškog tribunala, koje sadrže satelitske snimke, na ovom bi se području trebalo nalaziti još posmrtnih ostataka žrtava genocida iz jula 1995. godine, tako da se provjeravaju dva lokaliteta na navedenom prostoru", kazala je Čengić.

Posljednji radovi na masovnoj grobnici u Kozluku vršeni su krajem prošle godine, a Čengić navodi da je tada pronađeno 55 posmrtnih ostataka, od čega je bilo 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

"Ti posmrtni ostaci nalaze se u Komemorativnom centru Tuzla i uskoro očekujemo prve DNK nalaze, pomoću kojih će se utvrditi identitet stradalih. Ta se masovna grobnica nalazila ispod deponije smeća, a posmrtni ostaci žrtava pronalaženi su na dubini od nekoliko metara. Godine 1999. u blizini ovog mjesta Haški tribunal radio je na masovnoj grobnici u kojoj je pronađen veliki broj djece", navodi Čengić.

Područje Zvornika poznato je po velikom broju masovnih grobnica. Iz njih su ekshumirana tijela žrtava sa početka agresije, tačnije iz maja i juna 1992. i riječ je uglavnom o ubijenim Zvorničanima, ali tu su također otkrivene i masovne grobnice koje su krile posmrtne ostatke žrtava srebreničkog genocida.

"Zvornik je mjesto sa najvećim brojem masovnih grobnica u Evropi iz 1992. i 1995. godine. To je grad grobnica, dolina grobnica, kako god hoćete. Same grobnice govore o počinjenom zločinu i dešavanjima u istočnoj Bosni, tačnije od Zvornika, Srebrenice, Bratunca i Vlasenice", naveo je Hakija Smajlović, sekretar Udruženja porodica nestalih i zarobljenih lica općine Zvornik.