|

Istražitelji na tragu uzroka eksplozije u Rafineriji nafte Bosanski Brod

Istražitelji na tragu uzroka eksplozije u Rafineriji nafte Bosanski Brod
6
Klix.ba
22.10.2018. u 12:55
4
komentara
6

dijeljenja
Istražitelji na tragu uzroka eksplozije u Rafineriji nafte Bosanski Brod Foto: ŽG/SBplus.hr
Istražni tim koji radi na rasvjetljavanju slučaja eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, završio je uviđaj kojim je rukovodio postupajući tužilac.
Fokus istrage je na određenim cijevima i spojnicama u pogonu, koje će biti predmet stručne analize.

"Za sada su identifikovani dijelovi cijevi, spojnice između dva pogona. Sve ukazuje da je tu inicirana eksplozija koja se kasnije proširila", rekao je u izjavi novinarima načelnik Policijske uprave Doboj Dmitar Vračar.

Kako bi se utvrdile sve činjenice angažovani su stručnjaci iz inostranstva i inspekcijskih organa.

"Angažovani su vještaci iz Beograda", dodao je Vračar ističući da će predmeti koji su izuzeti s mjesta eksplozije, ukoliko se za tim ukaže potreba, biti upućeni u nadležne laboratorije, u kojima će se izvršiti ispitivanje materijala.

Na taj način bi trebalo da se utvrdi šta je uzrok eksplozije i požara u brodskoj Rafineriji nafte 9. oktobra u večernjim satima, kada je smrtno stradao jedan radnik, a više lakše povrijeđeno.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju zatražilo je ranije od Osnovnog suda u Derventi izdavanje naredbe za privremeno oduzimanje predmeta-dokumentacije i video nadzora iz Rafinerije nafte Bosanski Brod, s ciljem utvrđivanja uzroka požara i eksplozije u tom preduzeću.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...