MVP
71

Istraga u Ambasadi BiH u Indiji: Ambasador Sabit Subašić optužen za krađu novca

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH provjerit će anonimnu prijavu grupe mladića iz Bangladeša koji su optužili ambasadora BiH u Indiji Sabita Subašića da im je otuđio novac za vize.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je primilo anonimnu prijavu protiv ambasadora BiH u Indiji Sabita Subašića, koja je uzeta u razmatranje. U Ambasadi BiH u Nju Delhiju će biti izvršena vanredna kontrola Ureda za reviziju MVPBiH te do okončanja procedure nećemo komentarisati navode iz pritužbe", kazao je za Klix.ba glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Kako su ranije pisale Nezavisne, grupa mladića optužila je bh. ambasadora za kriminal i korupciju. Prema dopisu koji je već protokolisan u MVP-u BiH, mladići optužuju Subašića da im je uzeo mnogo novca za vize koje nikada nisu dobili.

"Želimo podnijeti žalbu protiv Sabita Subašića. On je uzeo po 3.000 eura od svakog od 20 mladića iz Bangladeša za vize. Te vize smo čekali duže od mjesec dana, a zatim nam je Subašić zatražio još po 2.000 eura. Taj dodatni novac mu je dalo 14 mladića, a nas šest više ne želi da mu plaća", piše u dopisu koji je proslijeđen sjedištu bh. diplomatije.

Oni dalje navode da je u međuvremenu 14 mladića dobilo vize koje su papreno platili, svaki po 5.000 eura. No, preostala šestorica su zatražila od Subašića da im vrati njihov novac, svakom po 3.000 eura, a navode da on to nikada nije učinio.

Ambasador Subašić je odbacio takve navode, tvrdeći da su detalji iz anonimnog pisma izmišljeni i netačni.

"Ambasada BiH krajnje revnosno i odgovorno pristupa poslovima izdavanja viza i u ovom pogledu nemamo teškoća. Kao ambasador nastojim ovu oblast rada ambasade kao i sve druge učiniti krajnje profesionalnom i odgovornom, što znači omogućiti aplikantima, koji ispunjavaju zakonske uslove, da posjete BiH ali, sa druge strane, spriječiti svaku zloupotrebu. Naravno, ne želim da vjerujem da je 'curenje' tzv. anonimnog pisma iz MVP i njegovo objavljivanje u Nezavisnim novinama sračunato da se diskreditiram kao osoba, diplomata i ambasador. Ne želim ni da pomislim da je ovo scenario nekih 'struktura u MVP-u i njihovih vanjskih saradnika' da se ukalja moja ličnost", kazao je ambasador Subašić.

Dodao je da očekuje hitnu istragu navoda iz anonimnog pisma kao i okolnosti pod kojima je anonimno pismo dospjelo u javnost.