Boris Grubešić
0

Istraga o Repovcima počela prije četiri godine

FENA
Istraga o predmetu Repovci pokrenuta je prije četiri godine, izjavio je danas za Fenu glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je ovo rekao nakon što su jednosatnom blokadom puta M 17 u Konjicu, naselje Trešanica, danas od 11.55 sati, roditelji, rodbina i saborci devet pripadnika Armije RBiH, koji su na putu Bradina - Repovci ubijeni 12. jula 1992. godine, skrenuli su pažnju javnosti na, kako su rekli, "nerad državnih tužilaca, koji za 17 godina nisu uradili ništa na otkrivanju i kažnjavanju zločinaca".

  • Tužilaštvo BiH ulaže sve moguće napore da se ovaj zločin rasvijetli, naglasio je Grubešić.

Naveo je da su do sada Tužilaštvo BiH i agencije za provođenje zakona saslušali oko 180 osoba u vezi sa ovim slučajem.

Međutim, upozorio je Grubišić, evidentno je da postoji "zavjera šutnje" o ovom slučaju i da je veom teško doći do tačnih informacija .

  • Mi smo uvjereni da ćemo upornim radom rasvijetliti ovaj zločin i uložit ćemo sve napore da se konačno rasvijetli zločin u Repovcima, rekao je on.

U zasjedi koja je postavljena 12. jula 1992. godine poginuli su pripadnici Vojne policije Štaba teritorijalne odbrane Armije RBiH Konjic Ibrahim Mangić (1957), Aziz Jusufović (1946), Dražen Pandža (1966), Isak Ljevo (1970) i Jasmin Radaslić (1966), a u istom kombiju Vojne policije ubijeni su pripadnici bataljona "Lisin", komandant Đemal Ferhatbegović (1956), zamjenik komandanta Šefik Ajanović (1954), zatim Salem Memić (1945) i Ibrahim Jusufbegović (1963).