BiH
0

Istraga o pucnjavi u Sarajevu: Uhapšeni Sead Alić i Husein Ališpago

Sarajevo-x.com / Nezavisne
Kako saznaju Nezavisne novine, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su braću Seada Alića (30) i Huseina Ališpagu (38) iz Sarajeva zbog osnova sumnje da su u subotu naveče pokušali ubiti Ahmeda Fočaka (39) iz Sarajeva, potvrđeno je juče u sarajevskoj policiji.

Policija traga i za njihovim saučesnikom E.K. iz Sarajeva, a u vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" novih informacija o hapšenju bjegunca nije bilo. Kantonalni tužilac Diana Kajmaković juče je u poslijepodnevnim satima kazala kako očekuje da joj policija preda osumnjičene radi ispitivanja. Danas će biti poznato više detalja u vezi s određivanjem pritvora.

Braća Sead Alić i Husein Ališpago osumnjičeni su da su u subotu oko 20.10 u blizini Principovog mosta u Sarajevu najprije fizički napali, a zatim i pucali u Fočaka, koji je malo prije toga izazvao incident u kafiću "City pub", čiji je vlasnik njihov brat Zulfikar Ališpago Zuka.

Ališpago je poznat kao ratni komandant Jedinice za posebne namjene Štaba VK ARBiH "Zulfikar", kojeg su istražitelji dovodili u vezi sa ratnim zločinima nad Hrvatima u Grabovici.

Kako je nezvanično potvrđeno, incident je izbio u unutrašnjosti objekta, kada je Fočak polupao dio inventara. U momentu kada je počeo bježati za njim su krenuli Sead, Husein i E.K., koji su ga putem udarali. U policiji kažu da je u blizini mosta, udaljenog nekoliko stotina metara od kafića, naočigled mnogih prolaznika jedan od njih trojice pucao u Fočaka, nakon čega su pobjegli s lica mjesta, a pištolj bacili u Miljacku.

Biljana Jandrić, portparol KCU bolnice "Koševo", juče je kazala da je zdravstveno stanje povrijeđenog Fočaka stabilno.

"On je trenutno na intenzivnoj njezi Odjela ortopedije. Njegovo stanje je stabilno, ima prostrelnu ranu desne potkoljenice", kazala je Jandrićeva, dodajući da povrijeđenog policija čuva 24 sata.