Malo tačnih informacija
417

Istočna Bosna i dalje krije stotine nestalih, svjedoci šute o lokacijama masovnih grobnica

E. A.
Prema podacima Instituta za traženje nestalih osoba u BiH se još uvijek traga za 7.573 nestale osobe, a na stotine njih su sa područja istočne Bosne, Rogatice, Višegrada, Foče, Rudog i drugih gradova.

Samo na području Višegrada riječ je o 500 nestalih osoba, dok se na području Čajniča traga za njih 48. Realna pretpostavka je da u BiH postoje na desetine masovnih grobnica, međutim, problem su tačne informacije o njihovim lokacijama. Pandemija koronavirusa je usporila proces potrage i ekshumacije, ali i identifikacija.

"Već nekoliko godina imamo problem sa nedostatkom tačnih informacija, naši istražitelji po nekoliko puta izađu na istu lokaciju gdje se prema tvrdnjama svjedoka nalazi maosvna grobnica, pretraže teren i ne nađu ništa. Proces potrage za nestalim osobama ušao je u veoma tešku fazu koju dodatno otežava činjenica da i oni koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice o tome ne žele da govore. Mi procjenjujemo da u BiH ima najmanje 50 do 70 masovnih grobnica", kaže Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BIH.

Najveći dio aktivnosti na otkrivanju grobnica i pronalasku posmrtnih ostataka u prošloj godini vođen je upravo na području istočne Bosne.

"Bile su ekshumacije na području Višegrada, lokalitet Rujište, na području Rudog, Rogatice, Foče, Novog Goražda tačnije Kozare gdje su prošlog mjeseca pronađene dvije žrve za koje se pretpostavlja da su bošnjačke nacionalnosti sa područja Čajniča, uglavnom se najviše radilo na tom terenu", ističe Fazlić.

Tokom 2020. godine identifikovana je 51 žrtva. Do sada je verificirano 28.566 prijava nestalih osoba, a zaprimljeno je 13 novih prijava nestalih osoba u prošloj godini. Prošla godina bila je i jedna od najtežih za Institut, jer je pandemija koronavirusa prilično zaustavila i njihov rad tako da su godinu završili sa najmanjim brojem pronađenih posmrtnih ostataka.

"Do kraja novembra ove godine izvršili smo 82 ekshumacije na području cijele BiH, tom prilikom ekshumirani su posmrtni ostaci 62 žrtve proteklog rata, naši istražitelji izašli su na teren više od hiljadu puta, ali nažalost njihov rad nije dao željene rezultate. Ove godine ekshumirali smo najmanji broj nestalih osoba do sada. Primjerice u 2019. ekshumirani su posmrtni ostaci 97 žrtava, godinu prije toga 134 žrtve", kaže Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe.