Nakon Srebrenice
46

"Istočna alternativa" želi spomenik Čurkinu u Istočnom Sarajevu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske podnijelo je zahtjev opštini Istočno Novo Sarajevo za izdavanje saglasnosti za postavljanje spomenika ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu.

"Cijeneći činjenice i djela pokojnog ambasadora Čurkina, kao i stav Ruske Federacije prema Republici Srpskoj ovo udruženje traži od nadležnih u opštini Istočno Novo Sarajevo, a i zbog strateškog geografskog položaja u kome se nalazi sama opština, da nam nađete odgovarajuću i prikladnu lokaciju za postavljanje spomen obilježja", navodi se u zahtjevu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da bi se postavljanjem spomenika ruskom ambasadoru "bar malo odužili pokojnom ambasadoru, kao i zvaničnoj ruskoj politici u odbrani Republike Srpske".

Pavlović je napomenuo da je spomenik napravljen i da će biti donesen kada se bude znala lokacija i datum postavljanja spomenika, što očekuje tokom septembra.

Ista organizacija pokušala je ovoga ljeta, na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, podići spomenik Čurkinu u centru Srebrenice, ali je Skupština opštine odbila da na to da svoju saglasnost.

Podsjećamo, Čurkin je poznat kao izaslanik Moskve prilikom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1994. godine. Također, u BiH je poznat kao čovjek koji je digao ruku i uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.