Žene Srebrenice
0

"Istina nama, kazna zločincima"

FENA
Članovi Udruženja građana "Žene Srebrenice" okupit će se danas u 12 sati na platou Pinge u Tuzli, odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice, uz poruku "Istina nama, kazna zločincima".

Porodicama žrtava genocida na mirnom protestu pridružit će se i pružiti podršku Udruženje žena iz Starog Viteza kao i Udruženje žena iz Donjeg Vakufa.

U saopćenju Udruženja građana "Žene Srebrenice" podsjeća se da se 11. jula 1995. godine dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Tog dana je 42.000 stanovnika Srebrenice "Zaštićene zone Ujedinjenih nacija" napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

"Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije Ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, nestalo je i izmasakrirano više od 10.000 naših najdražih. Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz historije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi nestali iz 'zaštićene zone Srebrenica' nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti", navodi se u saopćenju.