{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istina je univerzalna: Australac otišao u Srebrenicu i napravio potresan dokumentarac

8.4.2015. u 21:00
341
100
Istina je univerzalna: Australac otišao u Srebrenicu i napravio potresan dokumentarac
341
 
Stradanje nevinih ljudi tokom rata u Bosni i Hercegovini predstavlja nezaobilaznu temu novinara širom svijeta koji i dan danas pričaju priču o najvećem genocidu na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.
Tokom proteklih pet godina Rusty Woodger je iskazao veliki interes za Balkan, a posebno za Bosnu i Hercegovinu. Kada je našu državu prvi put posjetio 2011. godine odmah se zaljubio u njene ljepote, a sudbina je htjela da tu upozna i svoju suprugu.

"Živio sam u Zenici godinu dana, a grad sam ponovo posjetio prošlog Božića i tu sam ostao sve do 22. marta ove godine. Trenutno sam u Melburnu gdje sam završio žurnalistiku i tražim posao i način kako da doprinesem novinarstvu", rekao je Woodger za Klix.ba.

S obzirom na to da nije izabrao usmjerenje u svom novinarskom radu, Woodger kaže da se osjeća inspirisanim da pravi priče o događajima koji ne dobivaju pažnju koju zaslužuju, a sve nakon načinjenog malog dokumentarca o genocidu u Srebrenici pod nazivom "Srebrenica: 20 Years On".

"Prije nego što sam prvi put došao u BiH znao sam za strašne stvari koje su se desile tokom rata, ali znao sam vrlo malo o tome kako i zašto se sve desilo. Držao sam se stava da o Bosni postoji puno više stvari od samog rata pa sam odlučio da ne gledam dokumentarce o događajima tokom '90-ih. Ali kada sam posjetio BiH posljednjeg puta dao sam se u istraživanje o najbitnijim događajima tog razdoblja. Supruzi sam prije našeg dolaska u BiH rekao da želim ići u Srebrenicu i da me ništa neće spriječiti. Tako je od moje lične ambicije da odem na to područje nastala ideja o projektu kako bih o Srebrenici informisao ljude koji o tome ne znaju ništa", objasnio je Woodger.

Informacije izložene u videu crpio je iz baze podataka Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Centra za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina.

"O Srebrenici kruži mnogo netačnih priča pa sam morao biti vrlo oprezan u tome koje izvore koristim kako bih uobličio video", zaključio je Woodger.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: