Valentin Inzko
0

Istina i pravda, a ne osveta, put je ka miru

FENA
"Kada se sjećamo žrtava, moramo u mislima nositi i jednostavnu, ali tešku istinu - da su istina i pravda, a ne osveta, put ka miru. Pravda je ta koja će ugasiti mržnju što je ovdje ispoljena, ona je ta koja će spriječiti trijumf zla", kazao je u subotu u Potočarima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko obraćajući se okupljenima na komemoraciji i kolektivnoj dženazi ubijenim Srebreničanima. On je kazao da danas u Srebrenici osjeća nemoć jer ne može vratiti nikome život ni osušiti ijednu suzu ijedne majke.

"Osjećamo i nemoć jer nema riječi na svijetu kojima bismo mogli opisati tu tugu. Ujedno, današnjom sahranom svim umrlima vraćamo dostojanstvo, koje u suštini nikada nisu ni izgubili. Jer, pravo na dostojnu sahranu jedno je od najstarijih ljudskih prava", kazao je Inzko.

On je današnje prisustvo mnogih ljudi na dženazi ocijenio i znakom solidarnosti. Time umrli nisu sami.

"Ne želimo zaboraviti nijednog rahmetliju, nijednog pokojnoga. Jer, ako bismo mrtve zaboravili, to bi bilo kao da ih ubijamo drugi put", istaknuo je visoki predstavnik.

Govoreći o zlu koje postoji koliko i ljudsko društvo i kojega se već 14 godina prevladava u Srebrenici, Inzko je istaknuo da je zadatak građana BiH, prijatelja ove zemlje te svih koji su izgubli svoje najmilije - osigurati da oni koji su počinili zlo budu privedeni sudu pravde te da užasno naslijeđe srebreničkog genocida ne ugrozi živote i nadanja budućih generacija.

Zbog toga, kazao je, moramo raditi sve da u BiH izgradimo pravedno društvo u kojem će se poštovati zakon, koje će štititi svoje građane te društvo koje može osigurati njihovu fizičku sigurnost, slobodu, dostojanstvo i osnovna prava.

Inzko je mišljenja da je dio tih napora i govor o prirodi i obimu zločina koji je počinjen u toku sukoba od 1992. do 1995. godine.

Poručio je da se nikome ne smije dozvoliti da poriče ili umanjuje patnje žrtava i njihovih porodica, kao ni da se zločin i patnja zloupotrijebe za vlastite političke ciljeve.

"Neki još nisu uspjeli da razumiju tešku ljudsku propast koju predstavljaju ratni zločini. U tom nerazumijevanju leži sjeme širenja mržnje za buduće generacije. Mora se učiniti sve da se ova mržnja zaustavi. Naša je obaveza da obrazujemo i informiramo. Jer, mir se gradi na pravoj informaciji, na istini i na pravdi", smatra Inzko.

Na kraju obraćanja, visoki predstavnik je uputio najiskrenije saučešće svim porodicama i ožalošćenima.

"A onima koji su već rahmetlije, želim im vječni rahmet i najljepši dženet. Želimo im čak posebno mjesto u dženetu, a znamo da ga tamo imaju. Neka počivaju u miru na ovom mezarju", kazao je visoki predstavnik.