Rokovi su kratki
43

Ističe mandat Irene Hadžiabdić: Slijedi obračun nove državne vlasti sa ostalim članovima CIK-a

S. Š. U.
Članica CIK-a ne želi novi mandat u toj instituciji (Foto: H. M./Klix.ba)
Članica CIK-a ne želi novi mandat u toj instituciji (Foto: H. M./Klix.ba)
Pojedini lideri stranaka koje su potpisale sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou već su najavili da će trenutni saziv Centralne izborne komisije BiH biti smijenjen unutar prvih mjesec dana rada te vlasti. No, kako izgleda ta procedura?
Treća redovna sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zakazana je za 18. januar te će na njoj biti razmatrano šest tačaka i 14 tekućih pitanja.

Jedna od informacija jeste i obavještenje Centralne izborne komisije BiH o isteku mandata članice Irene Hadžiabdić koja je na dužnost imenovana 2016. godine iz reda Ostalih.

Ona je za Fenu ranije kazala kako nema ambiciju kandidirati se na konkursu za treći mandat te da je od CIK-a tražila da o tome što prije obavijesti Predstavnički dom Parlamenta BiH. Procedura nalaže da sve dok se ne izaberu novi članovi, bez obzira na istek mandata prethodnih, mandati i dalje traju.

Zbog promjene vlasti na državnom nivou, za očekivati je i novi sastav Centralne izborne komisije, nakon što su pojedini lideri stranaka najavili svojevrstan "obračun" sa aktuelnim članovima.

Tako je lider SNSD-a Milorad Dodik u nekoliko navrata istakao kako članovi CIK-a "glasaju politički", posebno oni za koje smatra da su "iz SDA".

Dodik je i javno kazao kako će članovi CIK-a biti smijenjeni u prvom mjesecu kada bude formirana vlast na nivou BiH.

"S tim što bi sada Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da formira Komisiju za izbor i imenovanja i da raspiše javni poziv na koji će se prijaviti svi oni koji smatraju da mogu biti članovi CIK-a. To je procedura, dakle 30 dana od dana rapisivanja javnog poziva ta komisija treba da izvrši intervju sa potncijalnim kandidatima i da listu kvalifikovanih kandidata dostavi u roku od 30 dana Predstaničkom domu", kazao je za Klix.ba nekadašnji član CIK-a Vehid Šehić.

Ako je suditi po procedurama, tehički je moguće veoma brzo imati potpuno novi sastav državne Centralne izborne komisije, a ostaje da se vidi u mjesecima koji su ispred nas i da li će ta institucija biti prva na kojoj će svoju moć pokazati nova vlast na nivou BiH.