Simboličan čin
334

Isticanjem Davidove zvijezde na Zemaljskom muzeju u Sarajevu odaje se počast žrtvama holokausta

B. R.
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Isticanjem Davidove zvijezde kao jevrejskog simbola na jednoj od najznačajnijih sarajevskih građevina počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta tokom kojeg je ubijeno šest miliona Jevreja.
Davidova zvijezda i poruka "Never again (Nikada više)" su večeras istaknuti na Zemaljskom muzeju, a nekoliko dana ranije širom grada na više bilborda je također istaknuta poruka i fotografija žute trake s Davidovom zvijezdom, koju su Jevreji morali nositi tokom Drugog svjetskog rata. Spomenuta traka je simbol najmračnijeg i najdestruktivnijeg perioda u savremenoj historiji čovječanstva.

Za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta u glavnom gradu zaslužna je kompanija M.T. Abraham Group iza koje stoji izraelski biznismen Amir Gross Kabiri koji je predsjednik Jevrejske općine Mostar, predsjednik Privredne komore Izraela u Bosni i Hercegovini i potpredsjednik Nogometnog kluba Zrinjski.

Tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja, od čega je 8.000 onih koji su živjeli u Sarajevu. Hagada kao jedna od najznačajnijih knjiga za bosanskohercegovačke Jevreje se prije Drugog svjetskog rata nalazila upravo u Zemaljskom muzeju. Kustos ove ustanove kulture Derviš Korkut je najzaslužniji za očuvanje ove knjige tokom rata. Korkut i njegova supruga Servet su proglašeni "Pravednicima među narodima", što je jedno od najviših izraelskih priznanja. Hagada je kao neprocjenjivo djelo ponovo izložena u Zemaljskom muzeju.

Mnogi od Jevreja su dali veliki doprinos u borbi protiv fašista i nacista širom Evrope. Neki od njih su bili i narodni heroji, a jedan takav bio je i Nisim Albahari. Jevreji Bosne i Hercegovine dali su i daju veliki doprinos razvoju Bosne i Hercegovine.

Ni 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata u Sarajevu, čija je jevrejska zajednica vrlo značajna, ne postoji spomenik žrtvama holokausta. Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se svakog 27. januara.